full screen background image

DDE: Tot la conducere, tot în Educație

Doza de educaţie (DDE) – Domnul fost ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a reluat fotoliul de rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Tot la conducere, tot în Educație. Nu m-ar mai interesa prea mult destinul dumnealui, după demisia de la ministerul care ține în mâini destinul Educației, dacă demisia nu s-ar fi finalizat cu revenirea tot într-o funcție de conducere.

Pentru că, până la urmă, și în universitatea de la București învață tot copiii noștri, care privesc cu mai multă sau mai puțină prețuire spre catedra de la care predau universitarii și care sunt pedepsiți pentru încercări de fraudare a examenelor. Și poate m-ar interesa și mai puțin traseul post minister al dumnealui, dacă posibilitatea de a reveni în fruntea Educației ar putea fi exclusă definitiv. Dar nu e. Și așa cum s-a mai întâmplat, n-ar fi exclus ca după o vreme, când apele n-ar mai fi atât de tulburi în jurul dumnealui, să revină cu forțe proaspete.

De fapt, nici nu știu dacă suferința îi este atât de mare pe cât o afișează, în privința lipsei de limpezime a apelor în care se scaldă. A plecat înlăcrimat, cu jalea în suflet că nu a dus până la capăt schimbările propuse de proiectul României Educate din cauza linșajului mediatic pe care l-a catalogat violent, nedrept și insuficient argumentat, legat de plagiat. Dar cu promisiunea că va clarifica acuzațiile.

Primul pas ar fi fost un verdict al comisiei de etică a universității pe care o conduce. Se pare că a fost mai preocupat însă cu ștergerea prafului de pe biroul pe care îl părăsise, pentru minister, decât să sesizeze această comisie. O comisie pe a cărei probitate morală e musai să ne bazăm toți. N-are a face că din 1852 și până în zilele noastre nu a fost sesizat niciun caz de plagiat în universitatea bucureșteană. Putem spera că în acest caz, dacă va fi nevoie, comisia își va face treaba. Dar oare chiar va avea cineva nevoie să-și facă treaba?…

Între timp, Consiliul Național al Rectorilor, for care îl are în frunte, pe cine credeți?, tot pe domnul Cîmpeanu, a făcut scut în apărarea dumnealui. Comunicatul Consiliului vine în sprijinul domnului fost ministru și se exprimă în chestiuni de etică ce îl vizează direct. Culmea e că vreo doi rectori din țară întrebați de presă dacă sunt de acord cu acest comunicat spun că nu au apucat să-l citească și nici nu l-au sprijinit sau și-au exprimat acordul. Asta ca să înțelegem cu toții și mai bine cum au scăpat unii basca curată și cum vor mai scăpa și în viitor, dacă sunt sub ocrotirea aripii politicii românești.

Restul, studenți care încercați să furați pe la examen cu copiuțe… aveți grijă!

Viitorul stă în mâinile voastre, la fiecare examen, drept care mâna lungă a dreptății o să vă ajungă din urmă, dacă nu cumva v-a trecut deja prin minte să întrați de fragezi în politică.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments