full screen background image

DDE: Cu barca pe apa politicului

Doza de educaţie (DDE) – S-a lăsat puțin așteptată ieșirea în presă a noului Ministru al Educației. După o săptămână și un pic, a luat microfonul conferinței de presă și a dat câteva lămuriri. Cam toate în barca lui „dacă” și a lui „parcă”… Bineînțeles că toți așteptau să afle cum rămâne cu noile proiecte de lege care aduceau multiple modificări Legii Educației, din dorința de a face România mai educată decât este.

Doamna ministru nu a dat de pământ cu proiectele, așa cum se așteptau cei mai vocali dintre adversarii lor, dar pare și că nu se grăbește să le înainteze guvernului, cu teama vreunui termen limită în sân. A declarat că va discuta cu specialiștii din Facultățile de științe ale educației în ceea ce privește evaluările ce fac trecerea de la gimnaziu la liceu și cele de la bacalaureat, iar pentru zona integrității îi va chema la consultări pe cei care se pricep cel mai bine la dreptul constituțional și integritate.

Mă gândeam că dacă dumneaei a decis asta și a declarat-o public, putem trage o logică concluzie că până acum nu s-a întâmplat deloc asta, iar revolta celor 100, numiți de domnul Cîmpenu aparținători ai unui grup de interese, a fost îndreptățită.

Am sentimentul însă că până vor exista niște concluzii ale aceste consultări, va mai trece ceva apă pe Dunăre. Până una alta, din povestea lui Dacă și a lui Parcă… dacă organizarea modulară va fi găsită ineficientă, va fi schimbată la vara viitoare. Dacă vor trece noile proiecte ale Legii educației în decembrie, noua admitere la liceu ar putea fi valabilă pentru actualii elevi de clasa a IV-a, iar Examenele de admitere la Colegii vor fi luate în calcul.

Tot din lumea lui Dacă, după luna decembrie când se face lumină, vom avea noi șefi prin inspectoratele școlare. Până atunci, fotoliile din IȘJ-uri rămân tot sub controlul politicului.

Școlile vor rămâne deschise, indiferent cât de frig va fi afară și cât de puțină energie electrică își vor permite să consume. Aici nu mai este niciun „dacă” niciun „în cazul în care”. Slavă Cerului!

Carevasăzică: DACĂ avem consultări eficiente, poate avem înaintate proiecte la Guvern… DACĂ Guvernul aprobă proiectele, poate ajung ele și în Parlament.

Drept care pentru cei din școli… DACĂ vor să facă o alegere sănătoasă, parcă ar trebui să nu mai privească spre Minister.

Dacă și cu parcă oricum se plimbă cu barca pe apa politicului în continuare și se vor mai plimba mult și bine până România educată nu va fi doar o caricatură pe hârtie.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/17/doza-de-educatie-doze-de-sapun/

comments

comments