full screen background image

PRI: Şedință de Guvern sub apă (2009)

Pe repede înapoi (PRI) – Un eveniment mai puțin obișnuit, dar despre care s-a vorbit mult, se întâmpla într-o zi de 17 octombrie.

Mai exact, în anul 2009, președintele Maldivelor, MOHAMED NASHEED, organiza o ședință de Guvern sub apă, pe fundul Oceanului Indian.

Motivul?

Dorea astfel să atragă atenția asupra gravelor probleme generate de încălzirea globală pe mica insulă situată în sudul Indiei.

Îmbrăcați în costume de scafandru, președintele, premierul și miniștrii au stat câteva zeci de minute la o adâncime de 6 metri, comunicând prin semne și prin intermediul unor plăcuțe.

Pentru a se pregăti fizic, membrii Cabinetului au luat lecții de scufundări, însuși președintele deținând un certificat de scufundător.

La final, participanții au semnat un document prin care cereau celorlate state să reducă masiv emisiile de carbon, aceasta fiind singura măsură eficientă pentru salvarea omenirii.

Inedita acțiune a atras atenția presei din întreaga lume, mai ales că Insulele Maldive erau în pericol de a fi acoperite de ape în decurs de 100 de ani, dacă actualul trend al schimbărilor climatice va genera în continuare creșterea nivelului oceanelor.

În ceea ce-l privește pe președintele NASHEED, el promitea, în 2009, că în 10 ani va face din Maldive prima țară din lume fără emisii de dioxid de carbon.

Privind acum retrospectiv, lucrurile ne apar mult mai grave – Maldive nu este încă un stat pe deplin verde, încălzirea globală s-a accentuat, iar ceasul dezastrelor naturale a început să ticăie pentru multe zone de pe glob.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments