full screen background image

PRI: Daniel este înscăunat patriarh al BOR (2007)

Pe repede înapoi (PRI) – Pentru subiectul zilei de astăzi nu ne vom întoarce foarte mult în timp, nici măcar nu vom părăsi acest secol.

Și asta deoarece, pe 30 septembrie 2007, DANIEL CIOBOTEA era înscăunat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În vârstă de 56 de ani atunci, el îi succeda în funcție lui TEOCTIST ARĂPAȘU, decedat cu două luni înainte.

 

Originar din județul Timiș, DANIEL și-a susținut teza de doctorat, în perioada comunistă, în Franța, după care a activat ca profesor de teologie în Elveția, Italia, Statele Unite și Germania.

De altfel, aceste ieșiri repetate în state capitaliste, într-o perioadă în care românii de rând abia puteau vizita țările comuniste, au dat naștere controverselor referitoare la colaborarea cu Securitatea, controverse care nu au fost elucidate pe deplin nici acum.

După 1990 a fost unul dintre artizanii introducerii religiei în școli și a dat semnalul construirii cât mai multor biserici.

În general, DANIEL s-a bucurat de o bună primire din partea clerului și a știut să întărească relațiile cu principalele instituții ale statului.

Așadar, a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc să conducă destinele Bisericii Ortodoxe Române în data de 30 septembrie 2007, după ce anterior atinsese rangul de mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Demn de remarcat este că, în același an, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments