full screen background image

PRI: Primul satelit lansat de Canada (1962)

Pe repde înapoi (PRI) – Odiseea spațială mondială consemna un nou episod de referință într-o zi de 29 septembrie, mai exact în anul 1962.

Canada lansa atunci pe orbită, de pe teritoriul Statelor Unite, satelitul Alouette 1, stabilind o premieră, anume primul satelit proiectat și construit de un alt stat, în afară de Uniunea Sovietică și Statele Unite.

Un dispozitiv important al satelitului canadian erau antenele radio formate din benzi subțiri de cupru și beriliu, îndoite în formă de U și apoi înfășurate în discuri mici.

Satelitul creat în colaborare cu NASA cântărea 145 de kilograme și a fost proiectat să investigheze proprietățile vârfului ionosferei și dependența acestora de locația geografică și de sezon.

Datele au fost transmise spre Pământ prin intermediul a peste 700 de frecvențe radio diferite.

De menționat că, neexistând posibilități de stocare a datelor, acestea puteau fi recepționate numai atunci când satelitul se afla în raza de acțiune a unei stații de recepție.

Misiunea lui Alouette 1 a durat 10 ani, înainte ca satelitul să fie oprit în mod deliberat de specialiștii care l-au conceput, deoarece datele primite de la el nu mai aveau relevanță.

Dar, conform previziunilor tehnice, el va continua să plutească pe orbită încă aproximativ o mie ani, până când va fi destructurat de radiațiile solare.
Modulul spațial l-a care ne-am referit astăzi avea să fie înlocuit de Alouette 2, mult mai fiabil și dotat cu aparatură mai avansată.

Iar de atunci cercetarea cosmică a făcut pași uriași!

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/09/26/pri-debutul-cintaretului-bob-dylan-1961/

comments

comments