full screen background image

Tratamentul revoluționar care face minuni la Iași

O tumoră de aproximativ patru cm i-a pus viața în pericol unei paciente din Cluj-Napoca. Situată într-o zonă dificilă a creierului, intervenția chirurgicală clasică ar fi fost una complicată și ar fi dus la sechele postoperatorii, iar recuperarea ar fi durat luni de zile.
După cinci ședințe de tratament realizate în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din Iași, cel mai nou și performant laborator din țară, pacienta a fost vindecată și a putut merge acasă în siguranță.
Cu detalii pe subiect vine și medicul Lucian Eva, Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași:

Prelungirea mâinii neurochirurgului

Este o formă de radiochirurgie care permite razelor extrem de concentrate de radiații să fie conduse direct la leziune, fără să afecteze țesutul sănătos. În cazul tumorilor cerebrale, Gamma Knife elimină necesitatea operației tradiționale. Astfel, se pot efectua operații fără bisturiu. Mai mult decât atât, intervenția nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezintă complicații și se face fără anestezie generală, iar pacienții se pot întoarce la activitățile cotidiene imediat după procedură.

Nu mai e nevoie de intervenție chirurgicală. Nu curge sânge. Nu doare. Dacă o persoană are o tumoră, indiferent de natura ei, de maxim trei cm diametrul, nu mai e nevoie de intervenție chirurgicală. Ea se iradiază, se va topi. E adevărat, durează un an-doi. Sunt uneori leziuni care, din punct de vedere al chirurgiei clasice, nu pot fi operate”, punctează medicul Lucian Eva, manager al unității medicale din Iași.

Potrivit acestuia, la momentul actual, sunt aproape două milioane de pacienți care au beneficiat de această tehnologie în toată lumea.

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

comments

comments