full screen background image

PRI: Platformă românească de foraj marin (1976)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi avem prilejul să vorbim despre o realizare a industriei românești din a doua jumătate a secolului trecut.

Pe 16 septembrie 1976 intra în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

Botezată Gloria, ea a fost construită pe șantierele navale Galați și amplasată în Marea Neagră, la o distanță de 130 de kilometri de țărm.

În termeni tehnici, platforma respectivă era una de tip auto-ridicătoare cu 4 picioare și cu zăbrele din material tubular.

Picioarele de susținere din oțel aveau 122 de metri, în condițiile în care adâncimea apei unde a fost amplasată era de 90 de metri.

Platforma petrolieră Gloria a fost dotată cu utilaje de foraj care puteau ajunge la 6.000 de metri în pământ, eficiența ei fiind considerată bună de către specialiști.

De altfel, investiția a apărut din necesitatea extinderii extracţiei petrolului şi a gazelor naturale, în anii următori fiind amplasate în Marea Neagră alte 6 platforme românești de foraj.

Dar timpul a trecut și uzura și-a spus cuvântul, așa încât Gloria a fost dezafectată, urmând să fie adusă la țărm, tăiată și dată la fier vechi.

Iar o parte dintre surorile ei – dacă le putem spune așa – au fost cumpărate de companii străine și mutate să foreze în alte mări ale lumii.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/09/15/pri-proteste-vizand-rosia-montana-2013/

comments

comments