full screen background image

Maratonul Cetății Suceava, pe 16 și 17 septembrie

Încă din anul 2010, Organizația “Salvați Copiii” România derulează programul ”Fiecare Copil Contează” destinat reducerii mortalității infantile.

Deși s-au înregistrat progrese remarcabile, România se menține încă printre primele locuri în Uniunea Europeană, chiar dacă rata mortalității infantile a scăzut de la 10,1 la mia de copii născuți vii în 2010, la 5,6 la mia de copii născuți vii în 2020, cauza principală a deceselor rămânând în continuare nașterile premature.

Totuși, o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Așadar, prin programul “Fiecare Copil Contează”, Organizația “Salvați Copiii” centralizează în continuare solicitările de echipamente medicale pentru dotarea maternităților din țară, iar echipamentele donate pentru ca aceste maternități să poată interveni adecvat pentru salvarea prematurilor, contribuie la salvarea a mii de nou-născuți.

Cerințele în ceea ce privește dotarea sunt în continuare foarte diverse și de asemenea, unele dintre ele foarte urgente.

“O atenție deosebită o acordăm dezvoltării programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. Asigurăm suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică. Sprijinim înscrierea gravidelor, mamelor și copiilor la medicul de familie și susținem vaccinarea copiilor până în 5 ani. Efectuăm consiliere socio-juridică pentru obținerea de acte de identitate, alcătuirea dosarelor sociale etc. Decontăm transportul la servicii medicale aflate în altă localitate, ecografii și analize. Asigurăm accesul la nutriție și igienă adecvată oferind sprijin alimentar, suplimente și materiale igienico-sanitare. Susținem sesiuni de informare individuale și de grup unde informăm gravidele și mamele cu privire la îngrijirea nou-născutului, importanța alăptării, a vaccinării, a nutriției adecvate, a igienei, a planificării familiale și a drepturilor. Efectuăm sesiuni de informare în rândul adolescentelor gravide pentru o mai bună înțelegere a cauzelor mortalității materne și neonatale și a metodelor prin care se pot evita avorturile și sarcinile nedorite.”, a transmis Mircea Petriuc, preţedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, filiala Suceava.

Prin aceste programe, în perioada 2010 – 2021, au fost dotate 102 unități medicale cu aparatură medicală cu care au putut fi ajutați 140.000 de copii și s-au dezvoltat programe de informare și suport în 64 de comunități rurale de care au beneficiat 74.880 de gravide, mame tinere și copii.

În această perioadă Salvați copiii filiala Suceava a ajuns la performanța ca în comunitățile cuprinse în program în anul 2021 să nu mai existe fete minore însărcinate.

Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.806 în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016,1.366 în 2017, 1.226 în 2018) la 1.104 în 2020 (date definitive pentru anul 2020, INS, februarie 2022).

“Vom continua programele de dotare a unităților medicale, dar și a celor de educație și suport în comunități, care au dus la schimbări semnificative, asigurând finanțarea lor cu ajutorul campaniei prin SMS8844 cu textul SALVEZ, a campaniilor de donare a 20%din impozitul pe profit de la societățile comerciale și a 3,5% din impozitul datorat statului din partea persoanelor fizice, precum și a tuturor evenimentelor și acțiunilor caritabile pe care le organizăm.”, a mai spus Petriuc.

În acest scop, “Salvați Copiii” filiala Suceava va organiza în zilele de 16 și 17 septembrie 2022, “Maratonul Cetății Suceava”, eveniment cu scop caritabil al cărui motto este ”Alerg pentru viață!”.

Pe lângă latura caritabilă a evenimentului, este important faptul că populația conștientizează situația existentă și are acces la informații privind prevenirea nașterilor premature, oferind în același timp posibilitatea ca să aleagă un stil de viață sănătos, prin încurajarea participării la evenimente sportive.

În acest an, organizatorii şi-au propus să desfășoare evenimentul în două locații, respectiv zona Platoului Cetății Suceava și a Pădurii Pătrăuți – Mănăstirea Dragomirna. Astfel, participanții pot să ia cunoștință de legendele și istoria locurilor, strâns legate de altfel de figura marelui Voievod Ștefan cel Mare și Cetatea de scaun Suceava.

Legenda spune că pe raza comune Mitocu Dragomirnei era locul preferat de Doamna Voievodului, care a ales să bea apă doar din fântâna care este numită și astăzi de către localnici, Fântâna Doamnei. Întreaga zonă Mitoc Dragomirna este legată de Cetatea Sucevei, drumul de legătură fiind numit de către bătrânii satului Drumul lui Ștefan Vodă sau Drumul lui Vodă.

Organizarea unei astfel de competiții sportive destinate atât profesioniștilor cât și amatorilor, reprezintă, pe lângă latura caritabilă, un prilej deosebit de promovare atât a istoriei localității, cât și a împrejurimilor.

Având în vedere că în județul Suceava deja se organizează mai multe compeții sportive, la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Moldovița, Rădăuți, Organizația “Salvați Copiii” consideră că și municipiul Suceava merită să fie înscris în lista localităților care promovează sportul și participarea caritabilă a locuitorilor, consideră că și în Suceava se poate organiza un astfel de eveniment dacă se unesc forțele pentru promovarea lui.

Evenimentul este compus din:
1. Cursa populară – 2 km și Cursa copiilor – 800 m, care se vor desfășura în 16 septembrie 2022, în intervalul orar 13.00 – 19.00, în zona Cetății de scaun;
2. Maraton – 42 km, Semimaraton – 21 km, Cros – 13 km, competiții care se vor desfășura în data de 17 septembrie 2022 în zona pădurii Pătrăuți și Mănăstirii Dragomirna, cu plecare de la centrul de echitație „Pe cai la Mitoc” în intevalul orar 7.00 – 19.00.

Organizatorii estimează că la cele 5 competiții vor participa aproximativ 750 de persoane, din localitate și din țară.

Din aceștia, se preconizează că aproximativ 200 vor fi copii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani, care vor participa la cursa copiilor..

La cele cinci competiții vor participa maratoniști din toată țara și familiile acestora dar și locuitori de toate vârstele ai municipiului și împrejurimilor, promovându-se astfel mișcarea în rândul populației.

“Pentru că este un eveniment de impact național, dorim ca în cadrul lui să promovăm și obiectivele istorice și de interes turistic din municipul Suceava și comunele limitrofe.”, a încheiat Mircea Petriuc.

Documente

 

comments

comments