full screen background image

PRI: Apare primul circuit integrat (1958)

Dezvoltarea tehnicii la nivel mondial a cunoscut un reper important într-o zi de 12 septembrie.

Mai exact, în anul 1958, inginerul american JACK KILBY reușea să pună la punct primul circuit integrat din lume.

 

Considerat de specialiști cea mai mare invenție a secolului 20, circuitul integrat monolitic înlocuia atât tranzistoarele, cât și celelalte componente electronice.

Ideea lui KILBY a fost de a realiza rezistoare si condensatoare din material semiconductor, adică dintr-un singur cristal, având dimensiuni mici si fiind mult mai ușor de produs.

Demonstrația din laborator a acestui microcip a fost încununată cu succes pe 12 septembrie 1958, după care a urmat extinderea cercetărilor în colaborare cu alți specialiști în domeniu.

Așa cum se întâmplă de obicei, noua tehnologie a avut mai întâi o aplicație pe scară largă în armată, contribuind la dezvoltarea sistemelor militare.

Timpul a arătat că înverșunarea cu care JACK KILBY și-a urmat pasiunea a dat roade: echipa coordonată de el avea să inventeze, 9 ani mai târziu, calculatorul electronic de mână, obiect care a ajuns în întreaga lume și care astăzi a devenit banal.

Iar circuitul integrat, acest dispozitiv aproape invizibil, se găseşte în toate aparatele electronice de care suntem înconjuraţi şi fără de care nu ne-am putea imagina societatea modernă.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments