full screen background image

Pe repede înapoi: Doborârea cursei sud-coreene KAL 007 (1983)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne vom referi la un incident tragic care a determinat un conflict diplomatic la nivel mondial.

Pe 6 septembrie 1983, Uniunea Sovietică recunoștea că a doborât un avion de pasageri sud-coreean care încălcase spațiul aerian sovietic, motivând că piloții erau convinși că fusese un avion de spionaj

Incidentul se petrecuse cu 5 zile înainte, dar autoritățile sovietice au păstrat tăcerea asupra interceptării cursei regulate care plecase din Alaska și trebuia să aterizeze la Seul.

Împrejurările exacte ale producerii incidentului nu au fost dezvăluite în totalitate, dar sigur este că aeronava a deviat de la rută, intrând pe timpul nopții în spațiul aerian al URSS.  

După ce a trecut pe deasupra peninsulei Kamceatka, avionul de pasageri a survolat și insula Sahalin. Conducerea armatei a motivat că piloții de vânătoare trimiși să intercepteze avionul sud-coreean încercaseră în repetate rânduri să ia legătura cu pilotul avionului de pasageri, dar că nu le-a răspuns nimeni.

În aceste condiții, comandantul dispozitivului antiaerian a decis doborârea aeronavei care avea la bord 269 pasageri.

Tragedia provocată din motive umane sau tehnice a produs, după 6 septembrie 1983, o și mai mare adversitate între Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia pe de o parte și Uniunea Sovietică de cealaltă parte.

Fiecare tabără a făcut tot posibilul pentru a convinge comunitatea internațională că dreptatea este de partea ei și că responsabilitatea aparține adversarilor.

DIN ACEEAȘI RUBRICĂ:

Pe repede înapoi: Septembrie Negru, masacrul de la Munchen (1972)

comments

comments