full screen background image

Pe repede înapoi: Septembrie Negru, masacrul de la Munchen (1972)

Pe repede înapoi (PRI) – Deși, teoretic, sportul ar trebui să fie sinonim cu pacea și cu înțelegerea, uneori nu este deloc așa!

Ne vom convinge în cele ce urmează, deoarece ne vom referi la un incident armat petrecut pe 5 septembrie 1972.

În plină desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Munchen, un grup de teroriști palestinieni, autointitulat Septembrie Negru, a pătruns noaptea în Satul Olimpic, a ucis 2 membri ai delegației Israelului și a luat ostateci alți 9. Principalele lor revendicări au fost eliberarea a 230 palestinieni deținuți în închisorile din Israel, precum și un avion care să-i ducă în Egipt.

Ca la orice incident de acest fel, autoritățile germane și cele israeliene au derulat negocieri intense cu liderii teroriștilor, dar prea puține amănunte au transpirat în presă. Ceea ce se știe este că teroriștii au refuzat eliberarea ostatecilor și că trupele germane au acționat în forță, dar necoordonat.

În pofida planurilor detaliate și a implicării structurilor de intelligence, operațiunea de salvare a fost un fiasco : toți cei 9 ostateci au fost uciși, la fel 5 teroriști și un polițist. Doar 3 teroriști au fost capturați după schimburile de focuri, dar aceștia aveau să fie eliberați după numai o lună, atunci când un avion al companiei Lufthansa a fost deturnat tot de grupul Septembrie Negru.

Urmarea masacrului de la Jocurile Olimpice din Munchen a fost că Israelul a intensificat acțiunile de identificare și eliminare a teroriștilor palestinieni. Iar statele europene, inclusiv România, au început să-și dezvolte structuri de intervenție în astfel de cazuri, a noastră purtând numele USLA – Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă.

DIN ACEEAȘI RUBRICĂ:

Pe repede înapoi: Misterul scufundării navei Rostock (1991)

comments

comments