full screen background image

Doza de educație: Ne adaptăm din mers

DDE (Doza de educație) – Gata! De luni începe școala! Nu a mai început așa grăbit de când mă știu. Cu toate astea, trag cu ochiul la alte țări și văd că și pe acolo școala începe devreme. La unii chiar pe final de august, la alții din prima zi lucrătoare a lui septembrie. Mult mai puțini încep în mijlocul lunii… Acuma ce să zic?! Slabă consolarea aceasta din curtea vecinului!

Unde mai pui că grabnica sonerie ce anunță începerea cursurilor, m-a prins total debusolată. Nu tu planificare a conținuturilor, nu tu planificare a evaluărilor, nu de nici unele. Dar ce să-i faci? Mă adaptez. Din nou, din mers… și-mi intru n ritm.

Iar modulele astea m-au zăpăcit complet. De 24 de ani, mă obișnuisem deja cu semestrele, deși recunosc că am jinduit o vreme după trimestrele copilăriei. Anul ăsta școlar știu doar când începe și când se termină. De pe 5 septembrie până pe16 iunie, dacă nu cumva se mai răzgândește cineva pe parcurs… Cu toate astea aud că nici în cazul modulelor nu e nimic nou sub soare. Cică mai sunt vreo alte 24 de state europene care învață tot în module… Oi fi având eu o problemă sau care o fi cauza pentru care mi se pare din nou prea slabă și consolarea aceasta… tot din curtea vecinului.

Dar oare la Minister cum or fi stând treburile? Înafară de grija cu dezbaterea publică s-or mai fi preocupând și cu începerea timpurie a școlii? O fi toată lumea pe poziție de start? Or fi terminat cu licitațiile, contestațiile și altele și au dat undă verde manualelor? Sunt mulțumiți de cum arată școlile, de dotările din sălile de clasă, de curățenie, de orar?

N-am auzit mai nimic despre asta, dar mă gândesc că dacă tot s-a schimbat calendarul școlar, dacă tot s-a schimbat treaba cu mediile, cu tezele ce au devenit opționale, s-or fi schimbat și din lucrurile care ne-au dat de furcă atâția ani.

Caut informații despre manualele în prima zi de școală, și ce să vezi?  Vor lipsi de pe băncile celor de a V-a și a X-a. Or să învețe nițel din manuale digitale. O vreme… până vor ajunge cele letrice pe bănci. Cu puțin noroc, în al doilea modul. Dacă nu în al treilea.

Caut informații despre autorizarea școlilor sanitară sau de securitate la incendiu. Nici aici lucrurilor nu sunt roz. În județul Suceava jumătate din școli nu corespund din punct de vedere sanitar, majoritatea din mediul urban. Ghinion. Încă au toaleta în fundul curții. La fel și cu avizul pompierilor. Doar jumătate din cele care aveau nevoie de el l-au primit.

Carevasăzică nimic nou sub soare nici în privința schimbărilor, nici în privința celor împământenite… Anul acesta dăm piept cu greutățile mai din timp… dar ne adaptăm. Din mers.

DIN ACEEAȘI RUBRICĂ:

Doza de educație: Pseudo-cărți

comments

comments