full screen background image

Pe repede înapoi: Tragedia din apropierea insulei SAHALIN (1983)

Pe repede înapoi (PRI) – Un incident tragic s-a petrecut într-o zi de 1 septembrie, mai exact în anul 1983.

Un avion militar sovietic dobora atunci, în apropierea insulei Sahalin, o aeronavă de pasageri aparținând companiei KAL din Coreea de Sud.  

Episodul poate fi înscris în seria războiului rece care opunea blocul comunist celui capitalist, în contextul creșterii cursei înarmărilor și a puternicelor diferențe ideologice. Avionul sud-coreean decolase din peninsula Alaska și trebuia să aterizeze la Seul, dar ruta de zbor a fost deviată pe deasupra spațiului aerian sovietic.

Situația rămâne cu atât mai neclară cu cât un avion de spionaj american se afla în zonă în momentul incidentului, probabil pentru a ține sub control exercițiile efectuate la o bază a submarinelor sovietice. Când avionul de pasageri a violat spațiul aerian al URSS, apărarea antiaeriană a reacționat imediat și a trimis 3 avioane de interceptare. 

Potrivit informațiilor oficiale, piloții militari au încercat în repetate rânduri să contacteze pilotul avionului de pasageri, dar, neprimind niciun răspuns, comandamentul sovietic a ordonat doborârea. 

În prima fază, Uniunea Sovietică a negat doborârea avionului, dar mai târziu a recunoscut incidentul, motivând că avionul de pasageri făcea spionaj. Toți cei 269 pasageri și membri ai echipajului nu au avut nicio șansă de scăpare, avionul prăbușindu-se în Marea Japoniei. Pe de altă parte, autoritățile sud-coreene au invocat o eroare a sistemului automat de pilotaj, fapt ce a cauzat abaterea de la traseul stabilit.

Pentru ca amintirea incidentului să fie și mai grea, pilotul care a doborât avionul a declarat, mulți ani mai târziu, că a văzut luminile intermitente de pe avionul-țintă și că l-a recunoscut ca fiind unul de pasageri. Dar pentru mine asta nu însemna nimic, e simplu să transformi un avion de tip civil într-unul militar a spus el.

Privind acum retrospectiv, cert este că doborârea avionului de pasageri din data de 1 septembrie 1983 a contribuit din plin la creșterea tensiunilor între cele 2 superputeri mondiale, ambele părți considerând că adversarii vor să se impună prin folosirea forței.

 

ACEEAȘI RUBRICĂ:

Pe repede înapoi: Moartea Prințesei Inimilor, Diana (1997)

comments

comments