full screen background image

Pe repede înapoi: URSS testează prima sa bombă atomică (1949)

Pe repede înapoi (PRI) – Cercetarea științifică motivată de confruntări militare a fost mereu un subiect extrem de sensibil la nivel mondial.

Un exemplu vă oferim chiar acum : pe 29 august 1949 Uniunea Sovietică testa prima sa bombă atomică, în poligonul Semipalatinsk din Asia Centrală. Perioada de după cel de-al doilea război mondial a adus intensificarea confruntării militare între blocurile comunist și capitalist, URSS dezvoltându-și cercetările nucleare pentru a ține pasul cu Statele Unite, care cu 4 ani înainte detonase 2 bombe atomice în Japonia.

Testul sovietic s-a produs într-o zonă de stepă, care însă era locuită și străbătută de un râu. Istoria primei detonări atomice a avut și un iz de spionaj : fizicianul german EMIL FUCHS, care lucrase la proiectele americane, a fost dovedit de FBI că a livrat mai multe informații secrete Uniunii Sovietice. În urma probelor clare adunate, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Dar ceea ce s-a întâmplat pe 29 august 1949 în poligonul de la Semipalatinsk avea să fie numai începutul campaniei de înarmare și de testare a capacităților nucleare.

Proiectele demarate de președintele IOSIF STALIN ca și contrapondere la acțiunile similare americane aveau să fie continuate de următorii președinți, contribuind din plin la escaladarea cursei înarmărilor.

 

ACEEAȘI RUBRICĂ:

PRI: Este arestat inițiatorul “Caritas” (1994)

comments

comments