full screen background image

PRI: Primul miting aviatic internațional (1909)

PRI (Pe repede înapoi) – Astăzi ne întoarcem consistent în timp, pentru a rememora un eveniment al zilei 22 august.

În anul 1909 avea loc, în Franța, primul miting aviatic internațional, organizat pe aerodromul din Reims.

Au participat nu mai puțin de 22 de piloți francezi, britanici şi americani, număr important pentru acele vremuri.

Majoritatea acestora erau laureați ai concursurilor de zboruri la distanță, altitudine și viteză.

În afară de prezența oficialităților, demn de consemnat este afluxul mare al spectatorilor, aproximativ 500.000 pe toată perioada competiției, curioși să vadă evoluțiile avioanelor.

Favoritul publicului a fost francezul LOUIS BLERIOT, care cu numai o lună înainte reușise să fie primul aviator care trecea peste Canalul Mânecii.

Dar câștigătorul majorității probelor a fost HENRI FARMAN, cel care avea să adune, din premii, frumoasa sumă de 12.000 de dolari.

Fără a intra prea mult în detalii tehnice, trebuie să amintim că motoarele aparatelor care au concurat în august 1909 aveau puteri între 50 și 80 de cai putere, iar la proba de viteză se zbura cu aproximativ 75 de kilometri pe oră.

Primul miting aviatic internațional s-a întins pe parcursul a 7 zile, ceea ce a dat denumirea evenimentului de Marea Săptămână a Aviației.

A fost – după terminologia pe care o folosim astăzi – primul “air show” serios, care avea să deschidă calea viitoarelor reprezentații pe cer și să stabilească tot felul de clasamente în domeniu…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments