full screen background image

Doza de educaţie: Dulce ca mierea…

Zilele trecute, am auzit că suntem fruntași la producția de miere de albine, fiind în top 5, dar codași la consumul ei în Europa. În medie, un român consumă pe an de 3 ori mai puțină miere decât un olandez, belgian sau german. Mai exact, un borcan de 500 gr îi este suficient într-un an românului.
O fi având ea mierea proprietăți ce pot face minuni în organismul uman, dar românului nu pare să-i pese prea mult. Oare de ce?

Poate unii, iubitori de povești, au crescut cu “Sarea în bucate” a lui Ispirescu. Și, deși nu mai știu întreaga poveste, au reținut bine finalul în care fata ce-și iubea tatăl-împărat precum mierea, nu a ajuns la fel de bine precum cea cu sarea…

Sau poate alții, iubitori de poezie, țin cont de faptul că până și poeții au spus-o: românului îi sunt pline deja de miere buzele, când cuvântă în dulcele grai românesc.

Sau poate explicația o fi mai simplă, de genul replicilor de telenovelă… “Ești tare dulce, dragă! Dulce ca mierea!”… iar ea îi confirmă, refuzând ciocolata și gândind spre acul cântarului, că e într-adevăr suficient de dulce, încât să nu mai consume și alteva spre îndulcire.

Serios vorbind, la câtă miere de calitate producem și cât de bine poate face consumul ei, e mare păcat că prea multă miere se scurge spre țările civilizate. Mierea este cel mai puternic și mai rapid energizant, favorizează tranzitul intestinal, are proprietăți antiinflamatorii și previne cancerul. Bineînțeles, dacă e miere de calitate și nu produsă prin China și super-procesată.

Sunt însă unii care au identificat corect motivul pentru care suntem codași la consumul de miere. Încă o dată e lipsa de educație. Dacă părinții nu au crescut consumând miere, nu o vor avea nici pe raftul din bucătărie să o ofere celor mai mici. Drept urmare, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România speră că legea prin care se va acorda un borcan de miere de albine pe lună fiecărui elev, va intra în curând în vigoare. Așa vor învăța la școală, dacă e mai greu acasă, să consume miere.

Eu însă sunt mai pesimistă în privința datei în care cei mici vor avea miere de albine pe bănci, la cum funcționează toate programele ce propuneau lapte, pâine, legume sau fructe oferite elevilor.

Dar pot să sper ca părinții să înceapă să-și îndulcească mai des acasă copiii, cu miere. De ajutor o doză dulce-acrișoară de educație.

 

 

prof. Maria Adriana Nichitean

comments

comments