full screen background image

PRI: Prima ceremonie spațială de căsătorie (2003)

PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 10 august a consemnat, în acest secol, un eveniment cu semnificații deopotrivă tehnologice și familiale.

În anul 2003, cosmonautul rus IURI MALENCENKO, aflat în spațiu pe Stația Spațială Internațională, se căsătorea cu conaționala EKATERINA DMITRIEVA, femeia aflându-se în sediul NASA din Texas.

A fost prima ceremonie spațială de acest fel, în care mirii au spus DA în fața ecranelor.

Deși pe cei 2 îi separa o distanța de 400.000 de kilometri, atmosfera a fost emoționantă: mireasa a purtat o rochie albă și bijuterii din aur și a stat alături de un decupaj din carton care îl înfățișa în mărime naturală pe alesul ei, îmbrăcat în costum spațial cu papion.

Pentru ca tabloul să fie complet, cavaler de onoare a fost EDWARD LU, cosmonautul care se afla în capsulă alături de MALENCENKO.

La momentul căsătoriei, mirele avea 42 de ani, iar mireasa 38, ei cunoscându-se cu un an și jumătate înainte, în timpul unei festivități organizate de Administrația Aeronautică și Spațială Americană.

Oficierea căsătoriei spațiale a fost posibilă datorită îmbinării a două elemente: mai întâi, în statul Texas căsătoria este posibilă chiar și în absența unui mire, dar numai pentru motive foarte bine întemeiate, iar apoi autoritățile ruse și-au dat acordul, chiar dacă au ținut să atragă atenția că alți cosmonauți nu vor mai putea face același lucru în viitor.

După consumarea căsătoriei la distanță din data de 10 august 2003, IURI MALENCENKO și-a putut strânge soția în brațe, pe Pământ, două luni mai târziu, când a încheiat misiunea spațială.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments