full screen background image

PRI: Trupele irakiene ocupă statul Kuweit (1990)

PRI (Pe repede înapoi) – Astăzi, 8 august, ne întoarcem în timp în anul 1990, pentru a ne aminti un eveniment care a schimbat istoria Golfului Persic.

După o confruntare de 6 zile, trupele irakiene comandate de SADDAM HUSSEIN ocupau statul vecin Kuweit, practic anexându-l.

 

Motivele invocate de atacatori erau de ordin istoric, dar adevărul pragmatic este că rezervele de petrol și prețurile de dumping practicate de Kuweit au fost principalele cauze ale ocupării teritoriului.

De altfel, după preluarea controlului, regimul lui HUSSEIN s-a orientat imediat spre industria de petrol și gaze, intensificând extracția și majorând prețurile.
Interesant este că, la acel moment, SADDAM HUSSEIN era aliatul Statelor Unite, el fiind sprijinit cu armament și informații secrete în timpul primului război din Golf, cel dintre Irak și Iran.

Dar timpurile și interesele se schimbă, așa încât a apărut reacția contrară.

Organizația Națiunilor Unite a instituit embargou comercial asupra Irakului, iar după jumătate de an – având în vedere refuzurile repetate ale conducerii irakiene – președintele american GEORGE BUSH SENIOR a comandat armatei să atace direct, numele de cod al operațiunii fiind “Furtună în deșert”.
Puternica desfășurare de forțe, la care s-au aliat 35 de țări, a făcut ca după numai 5 săptămâni Irakul să capituleze, iar Kuweitul să fie eliberat.

După încheierea confruntărilor, Statele Unite își vor consolida puterea în Golful Persic, iar HUSSEIN va rămâne în continuare la putere în Irak.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments