full screen background image

Campanie pentru siguranța copiilor în maşini

Poliția Rutieră derulează o campanie de conștientizare în vederea folosirii centurilor de siguranță pentru copii.

“Mesajul general este acela că nu este loc de discuţie pe folosirea scaunului, căci face diferenţa între viaţă şi pierderea ei. Orice pornire la drum, în oraş sau în afara lui! Asigură-l corect, în scaun sau cu centura.”, au transmis reprezentanţii poliţiştilor.

Foarte importantă este alegerea unui scaun pe măsura copilului, astfel încât acestuia să-i fie oferită o protecție adecvată. Scaunul trebuie amplasat corect pe bancheta din spate, în conformitate cu instrucțiunile de folosire.

SCAUNE POTRIVITE / ALEGERI

E si greu şi usor să vorbeşti despre siguranţa copiilor în maşină. Pui copilul în scaun şi în centură şi gata, îţi vezi de drum. Ce să fie greu?

Dar cum alegem scaunul potrivit, cum îl convingem să stea în centură şi la cel mai scurt drum şi la cel mai lung, asta este partea grea la care avem nevoie şi de răbdare şi de limite. Se recomandă discuţii cu părinţii, psihologii şi specialiştii.

 

BRAŢE VERSUS SCAUN/CENTURĂ PE BANCHETA DIN SPATE

Ne ţinem sau nu ne tinem copiii in brate? Se învaţă sau au nevoie? Dezbaterile despre cât de bine sau nu este să ne ţinem copiii în braţe, cât de des, de câte ori pe zi, vor apărea întotdeauna, cu toate că răspunsul este mereu simplu. Braţele noastre sunt mereu cel mai sigur loc pentru copiii noştri. De data aceasta însă, vrem sa vorbim despre singurul loc în care braţele noastre nu sunt deloc sigure şi anume în maşină. Când suntem în maşină cu copiii, la orice drum mai scurt sau mai lung, cu oricine conduce, oricât de mult cineva se opune, scaunul auto şi centura sunt cele mai potrivite.

Se recomandă discuţii cu specialişti şi owneri de magazine care vând scaune auto.

 

CIFRE

Ne lăudăm cu copiii noştri care au luat 10 la naştere sau cu primii 5 paşi pe care i-au făcut, cu primele 3 linguri de morcov pe care le-au înghiţit, cu notele lor, cu orele în care citesc. Ar fi bine să ne lăudam şi cu drumurile pe care le facem cu ei, când îi asigurăm corect în maşina. Pentru că statisticile nu arată bine, iar cifrele sunt din ce în ce mai ingrijoratoare.

2159 de copii au fost victime în accidente rutiere, doar în 2021, copii neasiguraţi sau asiguraţi incorect.

Aici se pot aduce în discuţie şi situaţia taxiurilor care nu pun la dispoziţia călătorilor mijloace omologate de asigurare.

Iată şi alte statistici de la Poliţie:

Număr total copii pasageri accidentați: 2.660
Număr total copii pasageri accidentați, fără elemente de siguranță: 2.159
Număr total copii decedați: 142
Număr copii decedați, fară elemente de siguranță: 105
Număr total copii grav răniți: 447
Număr total copii grav răniți, fără elemente de siguranță: 352

 

comments

comments