full screen background image

PRI: Gerald Ford vizitează România (1975)

PRI (Pe repede înapoi) – Data de 3 august a consemnat, în istoria recentă a României, un eveniment care a strârnit numeroase discuții și care nu a rămas fără urmări la nivel diplomatic.

În anul 1975 se încheia vizita oficială de două zile efectuată de președintele american GERALD FORD, care stârnise controverse în blocul comunist.

Și asta deoarece președintele american sosise la București de la Helsinki, unde, alături de alți 34 de șefi de state, semnase documentul final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Țara noastră traversa o perioadă de relativă deschidere față de țările occidentale și de Statele Unite, iar răspunsul primit era de încurajare.

În plus, președintele NICOLAE CEAUȘESCU își dorea un loc cât mai vizibil în politica internațională, așa încât vizita președintelui american a mulțumit ambele părți.

Lăsând la o parte primirile propagandistice foarte obișnuite atunci, cu participarea a mii de oameni îmbrăcați în costume populare, CEAUȘESCU și FORD au avut tratative economice importante, iar rezultatele au fost vizibile mai ales în domeniul tehnologic.

Un punct aparte a fost discutarea clauzei națiunii celei mai favorizate acordate României de către Statele Unite, prin care țara noastră beneficia de aceleași drepturi în privința exporturilor ca și partenerii tradiționali ai SUA.

De notat că președintele GERALD FORD a vizitat și castelul Peleș din Sinaia, acolo unde a urmărit un program artistic.

Așa cum era de așteptat, deși vizita a fost de scurtă durată, presa vremii i-a alocat spații consistente.

Mulți istorici apreciază că – în pofida propagandei regimului comunist – în anul 1975 România adopta un fals sistem democrat, de fapt o metodă de a scoate foloase maxime cu cât mai puține cheltuieli politice.

Iar anii care vor urma vor confirma din plin această teorie: regimul nu își va relaxa metodele de acțiune, ba, din contra, le va înăspri.

Dar atunci, pe 3 august 1975, la încheierea vizitei președintelui FORD, românii își imaginau cu totul altfel viitorul…

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments