full screen background image

PRI: Vizita președintelui Nixon în România (1969)

PRI (Pe repede înapoi) – Astăzi ne amintim de un eveniment petrecut într-o zi de 2 august și care a consemnat o premieră: vizita primului președinte american în România.

Se întâmpla în anul 1969, atunci când RICHARD NIXON răspundea invitației lui NICOLAE CEAUȘESCU de a petrece câteva zile în țara noastră.

Situația politică în estul Europei era una tensionată, la un an de la invazia Cehoslovaciei de către armatele țărilor comuniste, fără România.

Vizita lui Nixon a fost un semnal că Statele Unite și Europa capitalistă apreciază eforturile lui CEAUȘESCU de a se distanța oarecum de Moscova, variantă care ar fi putut crea o fisură în blocul comunist.

Iar faptul că CEAUȘESCU a amânat începerea celui de-al 10 -lea congres al Partidului Comunist este dovada că și-a dorit foarte mult această întâlnire.

Pe 2 august 1969 vizita liderului american la București a fost aclamată de populație, mai ales că oaspetele nu s-a dat înapoi de la ceea ce astăzi numim băi de mulțime: a mâncat fructe la o tarabă din Piața Obor, a dat mâna cu localnicii pe stradă și chiar s-a prins într-o horă.

Lăsând la o parte aceste elemente de propagandă, discuțiile dintre cei 2 președinți au consemnat ulterior dezvoltarea relațiilor diplomatice și economice, schimbul de mărfuri crescând constant.

NIXON îi va întoarce invitația lui CEAUȘESCU, așa încât după 2 ani, în 1971, președintele român va vizita Statele Unite.

Dar relațiile, care probabil ar fi mers într-o direcție favorabilă, au fost întrerupte de demisia lui NIXON în 1974, în urma scandalului Watergate.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments