full screen background image
Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății: “Deficitul de medici în spitale – un fenomen național”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Botoşani, că există o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi. Cele mai afectate sunt cele de medicină de urgenţă şi medicină de familie.

“Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să ţină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat.

În ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localităţile, ci sunt sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani”, a afirmat ministrul Rafila.

Strategie de resurse umane în sănătate, în premieră în România

Conform acestuia, deficitul de cadre medicale cu studii superioare nu poate fi acoperit pe termen scurt, însă a subliniat că problema ar putea fi rezolvată ca urmare a implementării unei strategii de resurse umane în sănătate, elaborată în premieră în România.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati Botoșani deficitul de medici este de aproape 50%. 14 medici tratează, zilnic, 200 de pacienți, spune mdicul șef al UPU SMURD. dr Ramona Guraliuc.

Vă recomandăm să citiți și:

Ministrul Sănătății a inaugurat noul sediul al UPU Botoșani

comments

comments