full screen background image

Doza de educaţie – Pentru tinerețe veșnică

DDE (Doza de educaţie) – Tot mai mulți înțeleg că vârsta din buletin nu are nimic de a face cu vârsta biologică. Mai ales pe femei le auzi vorbind despre diferența între numărul scris pe hârtie și ceea ce simt pe interior. De cele mai multe ori decalajul e în favoarea tinereții lor, deși se întâmplă și invers. Nu de puține ori vezi pe stradă femei cărora nu le-ai da mai mult de 30 de ani, deși au trecut de 40. Așa cum sunt și persoane cărora le este împovărată vârsta din buletin de aspectul fizic.

Mi se întâmplă să mă uit în oglindă după o zi lungă în care nu toate mi-au ieșit cum mi-aș fi dorit. În zilele acelea nu mă mai simt de 30 ca de obicei, adică mult mai puțin decât am în realitate, ci dimpotrivă de 60, bătuți pe muchie. Sunt însă și zile în care îmi spun că politețurile cu care mă mai gratulează uneori vreo vânzătoare sau vreun bunic în piață, adresându-mi-se cu ,,domnișoară” or fi ele exagerate, dar nu chiar gratuite de tot.

 

Și-mi dau seama că de fapt creierul e cel care determină îmbătrânirea. E prea puțină genetică și chiar mai puțin efectul tratamentelor cosmetice. Totul e cum hrănesc creierul de sănătos, ce program de lucru îi fac și cât de fericit pot să-mi fac sufletul.

Mama îmi spune să muncesc mai puțin, că am o vârstă și voi trage în curând ponoasele. Eu îmi spun că tocmai pentru că am o vârstă, pot face mai mult și mai bine. Cei din jur se miră cum de găsesc timp pentru toate. Și realizez că de fapt atunci când muncești, dacă ai și șansa să o faci cu plăcere, poți dilata timpul. Adică să trăiești intens 5 ani pământești pe care să-i contorizezi în vârsta pe care o resimți ca fiind doar un an. Condiția de bază este însă să-ți faci cu plăcere munca și să poți depăși și eșecurile unei zile cu ușurință, făcându-le pretext de a face lucrurile mai bine a doua zi.

Deci am descoperit secretul tinereții fără bătrânețe: plăcerea căutată și găsită în cât mai multe lucruri pe care le faci peste zi. Bucuria ce-ți aduce zâmbetul care generează doar riduri de expresie și nu cauzate de lipsa colagenului.

Cine nu vrea să rămână veșnic tânăr pe dinafară sau măcar să îmbătrânească frumos, doar cu riduri de expresie?!? Dacă e vreo persoană, vreau să o cunosc și eu. Până la întâlnirea cu ea însă, încerc să mai consum ceva ce sigur mă poate ajuta în menținerea tinereții: o doză de educație.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments