full screen background image

PRI: 4 români cuceresc vârful Nanga Parbat (2013)

PRI (Pe repde înapoi) – O mare victorie românească în alpinism a fost consemnată într-o zi de 19 iulie.

În anul 2013, 4 temerari reușeau să urce, în premieră, pe vârful Nanga Parbat din Munții Himalaya, la o înălțime de 8.125 de metri.

MARIUS GANE, ZSOLT TOROK, TEOFIL VLAD și AUREL SĂLĂȘAN fluturau tricolorul pe unul dintre cele mai neospitaliere piscuri.

Traseul urmat a fost extrem de dificil, supranumit Zona Morții, dar singurul disponibil atunci.

După o perioadă de acomodare și de transport a echipamentelor în tabăra de bază, a început urcarea, în decurs de mai multe zile.

Vremea mohorâtă și zăpada abundentă au constituit încă de la început impedimente serioase, dar nu de netrecut!

Pentru a respecta derularea evenimentelor, trebuie să amintim că din echipaj a făcut parte și un al cincilea alpinist, BRUNO ADAMCSEK, care s-a confruntat cu probleme de sănătate și a trebuit să renunțe.

Dar restul echipei s-a aclimatizat corespunzător și a continuat ascensiunea.

Imaginile filmate atunci ne arată un vânt puternic care spulbera zăpada și o gheață periculoasă la o temperatură de minus 34 de grade Celsius, dar și o uriașă dorință a alpiniștilor de a izbândi.

După eforturi deosebite, GANE, TOROK, VLAD și SĂLĂȘAN ajung pe vârful Nanga Parbat, se îmbrățișează cu ochii în lacrimi, anunță prin telefonul conectat la satelit cucerirea vârfului, admiră peisajul aproximativ o oră, după care încep retragerea.

Coborârea a fost la fel de lungă și de dificilă, dar fără a se înregistra incidente.

Demn de menționat este că expediția montană, încununată cu succes pe 19 iulie 2013, a fost una integral romanească, în care nu s-au folosit șerpași și nici oxigen suplimentar.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments