full screen background image

Bancă de sânge și centru de transfuzii veterinar

Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) anunță deschiderea băncii de sânge și a centrului de transfuzii veterinar în cadrul Spitalului clinic pentru animale de companie.

Începând cu luna aceasta, la USV Iași funcționează singura bancă de sânge și centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. În cadrul centrului de transfuzii și a băncii de sânge atașate Compartimentului de Urgențe din cadrul Facultății de Medicină Veterinară testăm grupele de sânge la câini și pisici putem face teste de compatibilitate între indivizii donatori – receptori și mai ales putem să oferim pacienților noștri și a colegilor din practica privată sângele necesar urgențelor medicale”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteață, coordonatorul Compartimentului de Urgențe.

Cadrele didactice și medicii veterinari fac un apel pentru proprietarii de animale care pot fi donatori voluntari. „Pe această cale doresc să fac un apel la donatori. Din această categorie fac parte câinii cu vârste cuprinse între unu și opt ani cu greutate mai mare de 20 de kilograme, vaccinați, deparazitați la zi, femele care să nu fi fost niciodată gestante și pacienți care să nu fi avut niciodată transfuzii de sânge. Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii, în principiu pentru a limita cât mai mult reacțiile transfuzionale, iar dacă la prima transfuzie sunt mai rare, mai ales dacă ulterior clinicianul stabilește că este necesar o nouă transfuzie, atunci va trebui să știm cu certitudine grupa de sânge a acestuia pentru a ști ce donator va fi potrivit pentru pacient”, a punctat dr. Paula Pașca, medic veterinar în cadrul Spitalului de Urgență a FMV.

Pentru toți cei care doresc să beneficieze de serviciile băncii de sânge de la Facultatea de Medicină Veterinară, sunt invitați, atât în calitate de donatori, cât și în calitate de pacienți, doar dacă este nevoie.

Vă recomandăm să citiți și:

Pericol pentru industria ambalajelor de hârtie. Au explodat prețurile, iar Fabrica Exonia face apel imperativ la un consum rațional

VIDEO | Tiberiu Stoian a vorbit la VIVA FM despre planurile viitoare ale Fabricii de Ambalaje Exonia

comments

comments