full screen background image

PRI: Atentat eşuat asupra lui Saddam Hudein (1982)

PRI (Pe repede înapoi): Ziua de 8 iulie ne provoacă să ne întoarcem în timp în anul 1982, atunci când președintele irakian SADDAM HUSSEIN depășea o cumpănă a vieții.

Aflat în vizită într-o localitate din apropierea capitalei Bagdad, asupra lui s-a tras din apropiere un foc de armă care nu i-a fost fatal.

Mai multe persoane au fost reținute imediat, cercetările ulterioare arătând că acestea îl urau pe față pentru declanșarea războiului cu Iran, cu 2 ani înainte.
Ceea ce a urmat a fost groaznic nu numai pentru autorii tentativei de asasinat, ci și pentru câteva sute de alți localnici, găsiți vinovați pentru tăinuire și executați.

Represaliile au fost extreme: mii de persoane au fost deportate, iar casele lor demolate.

În 1982, SADDAM HUSSEIN se bucura de o putere totală în Irak, bazându-se pe o poliție secretă omniprezentă și pe o armată bine dotată.

Cultul personalității ajunsese la cote maxime, el deținând simultan funcțiile de președinte și de prim-ministru.

Ca fapt divers, cu 3 săptămâni înainte de tentativa de asasinat, HUSSEIN îl găzduise pe președintele român NICOLAE CEAUȘESCU, cu care a pus la punct diverse contracte economice.

După confruntarea câștigată cu Iran, HUSSEIN a purtat două războaie cu Kuweit, în 1990 și 2003, la ultimul fiind capturat de trupele americane, judecat și executat.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/04/pri-postul-de-radio-europa-libera-incepe-sa-emita-1950/

comments

comments