full screen background image

Terapie cu aer din stup, la Iași

Relu Cojocar este unul dintre apicultorii din Iaşi care a avut o idee inedită: invită oamenii să doarmă sau să stea măcar jumătate de oră pe paturi amplasate pe stupi de albine. Terapia cu aerul din stup este o alternativă pentru tratarea mai multor probleme de sănătate, precum cele pulmonare. Astfel, cei interesaţi fac aerosoli cu propolis şi iau tot ce e mai bun de la albine.

„Terapia cu aer de stup nu este o noutate. În anul 1950, apicultorii cehi care făceau apicultură în pastoral, fiind plecaţi mult timp şi dormeau lângă stupi, au avut această idee. Aceştia au făcut nişte studii şi a reieşit că aerul din stupi este cel mai bun aer. Apoi au apărut aceste mini-căsuţe, iar cei care stau în ele se pot trata pentru diverse afecţiuni pulmonare, mai ales. Nu vindecă, ci ameliorează diverse afecţiuni. Apiterapia a început să apară şi în alte ţări din Uniunea Europeană, iar la noi a apărut în Sălaj. Când am auzit de asta mi-a plăcut şi am zis să încerc şi eu”, susţine Relu Cojocar, apicultor din comuna Popricani, Iaşi.

Terapia cu aer de stup este folosită de ani de zile în ţările din vestul Europei. Iar Relu Cojocar şi-a dorit să aibă asta acasă. „Lumea a început să sune, să facă programări. Căsuţa e în curte la mine, la Vânători, Popricani, judeţul Iaşi, unde ţinem stupii. Mai întâi, au început să facă terapie localnicii, cei din zonă. Am un vecin cu tuberculoză care vine în fiecare dimineaţă, jumătate de oră, stă în căsuţă, şi după ce pleacă spune că se simte mai bine. Am observat că cei care vor să vină şi au sunat s-au programat pentru weekend. Totul este gratuit. Condiţia este ca la finalul vizitei să cumpere câteva produse apicole”, mai spune apicultorul din Iaşi.

Totul se realizează într-o cameră construită din lemn ecologic, iar printr-un sistem de tuburi aerul va pătrunde în interior. Oricine se poate bucura de acest tratament, relaxant şi benefic în lupta cu bolile cardiovasculare sau cu alergiile.

Vă recomandăm să citiți și:

Acţiuni de dezinsecţie la Primăria Municipiului Iaşi

Acțiuni de dezinsecție împotriva căpușelor la Iași, pe tot parcursul lunii august

comments

comments