full screen background image

Ultima mobilitate a proiectului Erasmus+ în Turcia

În perioada 7-11 iunie 2022 a avut loc a cincea și totodată ultima mobilitate a proiectului Erasmus+ ” Growing up with Values from Storytelling”, în Izmit, provincia Kocaeli din Turcia.

În cadrul acestei mobilități au participat elevi și profesori de la școli din Turcia, Bulgaria, Grecia, Portugalia, dar și elevele Apetrei Alma Sânziana, Andrișoaie Gabriela, Drehluță Maia Maria și Fraseniuc Daria Ioana de la Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu” din Rădăuți.

Acestea au fost însoțite de prof. învățământ primar Moisoc Carmen Diana (coordonatorul proiectului) și prof. Schipor Andreea Bogdana.

În prima zi, elevii au vizitat școala primară ERTUGRULGAZI ILKOKULU, unde au fost întâmpinați cu dulciuri, cântece și dansuri tradiționale.

Aceștia s-au familiarizat atât cu școala, cât și cu tradițiile și obiceiurile țării-gazdă, practicând astfel tehnica artisctică EBRU, arta de a desena pe apă.
Prima zi a reprezentat şi cel dintâi contact cu mâncărurile tradiţionale turceşti pe care cei participanţi la întâlnire au avut ocazia să le încerce în incinta şcolii, în cadrul unei mese festive organizate de părinții elevilor.

După prânz, elevii și profesorii au vizitat Muzeul Arheologic și Etnografic cu exponate din epoca paleolitică, elenistică, romană, bizantină și otomană, Moscheea Orhan Gazi, conacul lui Sirri Pașa, turnul cu ceas din Izmit și strada Kapanca, renumită pentru arhitrctura tradițională a caselor.

În următoarea zi, vizita la Muzeul de Știință din Kocaeli, a fost un real succes, întrucât elevii au avut ocazia să participe la activități experimentale și interactive. Acesta a fost urmată de un tur al Muzeului hârtiei SEKA și al Centrului de imprimare 3D, unde elevii și-au creat propriul breloc.

În a treia zi a întâlnirii a avut loc o vizită în Parcul Național Ormanya, ce include o grădină zoologică, o bibliotecă în natură, casuțe Hobbit și numeroase locuri de joacă. Aici, participanții au luat parte la un picnic tradițional.

S-a vizitat apoi cea mai mare platformă de sticlă din Turcia, construită pe munte și care oferă priveliști minunate.

Toate acestea au fost urmate de cina festivă în cadrul căreia s-au acordat certificatele de participare, iar pentru că a fost ultima mobilitate, au avut loc discuții despre tot ceea ce a însemnat acest proiect și despre realele prietenii ce s-au legat atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor.

A patra zi a întâlnirii a dat prilejul participanţilor să viziteze o zonă care conferă identitate regiunii Kocaeli. Aceștia au traversat pe partea opusă a golfului, unde se află casele de vacanță. Acolo s-au bucurat de o plimbarea pe plajă, iar spre seară și-au luat rămas bun de la partenerii programului.

Schimbul cultural-lingvistic a continuat pe tot parcursul vizitelor din Istanbul, unde plimbarea cu vaporul pe Bosfor și vizitele la Palatului Tokapi, la Moscheea Albastră sau la Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, au făcut ca prieteniile să se lege mai ușor și au înlesnit comunicarea în limba engleză.

“Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/06/24/erasmus-a-reunit-mici-matematicieni-in-portugalia/

 

comments

comments