full screen background image

Doza de educaţie: O ceașcă de ceai

DDE (Doza de educaţie) – Vară și vacanță fiind, ieșim mai mult la terase cu prietenii.

Și cum căldura e în unele zile suficient de mare cât să te lase cu gâtul uscat în câteva minute după ce ai consumat un pahar de apă sau suc, simți nevoia de diversitate.

Și-atunci îți comanzi un ceai.

 

Motiv pentru care atragi uneori remarci de genul “Dar ce, ești bolnav? Ceaiul e pentru oameni bolnavi!”…

Că nu e așa o știu prea bine și cei ce îl consumă și cei ce fac remarci privindu-i pe primii din spatele unui pahar de suc parfumat, colorat și acidulat.

Dar cum terasa nu e loc de făcut teoria ceaiului s-o facem acum, într-o doză de educație, lungă cât să savurați un pahar sau o ceașcă plină cu ce lichid vă doriți.

Cu artă sau nu, ceaiul e o licoare ideală pe timp de vară. Rece sau cald, pe lângă hidratarea râvnită, aduce doar beneficii. Revigorează și dă o stare generală de bine.

Nu spun că un pahar de Pepsi sau de Cola nu echivalează în revigorare sau stare de bine. Dar e pe termen scurt.

În timp ce consumarea ceaiul ar putea face bine și pe termen lung. Fie că este de mentă sau verde, de fructe de pădure sau alte fructe, însoțit de o felie de lămâie, îndulcit sau nu cu miere de albine, ar putea fi o opțiune și pentru cei mici și pentru cei mari.

Unde mai pui că există ceaiuri care nu doar hidratează, ci pot ajuta și într-o altă problemă cauzată de căldura verii, excesul de transpirație. Frunzele de nuc uscate sau de salvie, infuzate, sunt foarte eficiente împotriva ei. Nu are rost acum să enumăr acum toate beneficiile pe care le poate aduce sănătății ceaiul, prin consumarea lui în mod constant. Le știți deja și aș da iar apă la moară celor ce te întreabă atunci când te văd consumând ceai la terasă, în miez de vară, chiar de nu ești bolnav. La toată urma e alegerea fiecăruia ce consumă spre răcorire și hidratare.

Dar dacă gândiți pe termen lung, zic că nu are rost să vă împiedicați în ironiile celorlalți atunci când vine vorba de o ceașcă de ceai.

Consumați-o cu aceeași relaxare cu care o fac cei ce au optat pentru paharul din care ies bulele jucăușe, colorate pe măsură și aducătoae de sadisfacții imediate și atât.

Zi frumoasă să aveți, în care să consumați ce vă doriți spre răcorire și hidratare, dar în care să nu uitați să strecurați și o doză de educație!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

comments

comments