full screen background image

PRI: Navetele Atlantis şi Mir se unesc (1995)

PRI (Pe repede înapoi) – Data de 29 iunie va rămâne înscrisă în mod special în istoria astronauticii mondiale, datorită unei realizări petrecute în anul 1995.

Atunci navetele spațiale Atlantis a Statelor Unite și cea rusească Mir se uneau, formând cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

Programul de colaborare a fost posibil datorită perioadei de destindere a relațiilor dintre cele două superputeri, convenite de președinții GEORGE BUSH și BORIS ELȚÎN.

Andocarea navelor Atlantis și Mir s-a produs fără incidente, în următoarele 5 zile echipajele efectuând – potrivit datelor oficiale – aproximativ 100 de ore de experimente științifice, inclusiv investigații biomedicale și transferuri de echipamente.

Ca parte a angajamentului ruso – american, cosmonauții ruși au zburat cu navetele americane, iar, la rândul lor, astronauții americani au activat la bordul rachetei rusești Soiuz.

În total, 12 misiuni comune care nu numai că au marcat progrese în cunoașterea spațiului cosmic și în schimburile de informații și expertiză, dar au contribuit și la detensionarea relațiilor politice dintre Statele Unite și Rusia.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/06/28/pri-arhiducele-franz-ferdinand-este-asasinat-1914/

comments

comments