full screen background image

Hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava se numără printre cele mai reprezentative sărbători religioase şi cu o veche tradiţie ortodoxă naţională, care contribuie mult la unitatea noastră în Hristos.

Hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava îi are invitați pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei – TEOFAN, arhiepiscopul Tomisului – TEODOSIE și pe episcopul Covasnei și Harghitei – ANDREI.

Manifestările au debutat dimineață, când baldachinul cu moaștele a fost scos în foișorul din curtea mănăstirii.

 

Pelerinajul cu moaștele pe străzile orașului va avea loc în această seară, cu începere de la ora 18.

Traseul va fi pe străzile Ana Ipătescu – Petru Rareș – Curtea Domnească – Vasile Alecsandri – Mihai Eminescu – Mărăști – bulevardul George Enescu – strada Universității – bulevardul 1 Mai, după care străzile Mihai Viteazul – Trandafirilor – Ștefan cel Mare și Mitropoliei.

Polițiștii și jandarmii suceveni recomandă participanților să respecte regulile stabilite de organizatori și de forțele de ordine, să acorde o atenție sporită la modul de asigurare a bunurilor de valoare și să evite implicarea în conflicte de orice natură.

 

 

Pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților www.arhiepiscopiasucevei.ro vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-24 iunie (inclusiv eventualele modificări de program).

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” este construită în perioada 1514-1522.

Ea se află situată pe Strada Ion Vodă Viteazul nr. 2, pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei. Biserica mănăstirii are hramurile Sfântul Gheorghe (sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie) și Sfântul Ioan cel Nou (sărbătorit în fiecare an la 24 iunie).

Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei (1522-1677), fiind în prezent reședință a arhiepiscopilor Sucevei și Rădăuților (din 1991).

Aici se află moaștele Sf. Ioan cel Nou, aduse în anul 1589 de la Biserica Mirăuți (fosta catedrală mitropolitană a Moldovei).

Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05469 și fiind formată din 5 obiective:
– Biserica „Sf. Gheorghe” – datând din 1514-1522 și având codul SV-II-m-A-05469.01;
– Clisiarnița – paraclis – datând din 1629 și având codul SV-II-m-A-05469.02;
– Stăreția – datând din secolul al XIX-lea și având codul SV-II-m-A-05469.03;
– Corpul de chilii – datând din secolul al XIX-lea și având codul SV-II-m-A-05469.04 și
– Turnul clopotniță – datând din 1589 și având codul SV-II-m-A-05469.05.

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sf. Gheorghe” din cadrul mănăstirii, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Voroneț și Sucevița), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Obiecte de valoare

Printre obiectele de valoare pe care le deţine mănăstirea menţionăm gravurile din metal ce împodobesc sicriul cu moaştele Sf. Ioan cel Nou. Sunt 12 plăci de argint, aşezate pe lemnul de chiparos al sicriului şi înfăţişând, ca şi frescele, diferite episoade din martiriul Sfântului Ioan.

 

 

Citeşte şi:https://vivafm.ro/2022/06/20/targul-de-sinziene-revine-in-centrul-sucevei/

 

 

comments

comments