full screen background image

DDE: La ciorba Educației toți se pricep

DDE (Doza de educaţie) – Noua Lege a Educației fierbe la foc mic de vreme bună… De atâta vreme încât mai, mai îmi vine să cred că s-a cam evaporat în mare parte esența din oala politicienilor. Și doar când își aduc aminte că au lăsat-o pe foc o mai lungesc cu ceva apă chioară, ca să nu se ardă oala și să iasă fum.

Se întâmplă însă să mai arunce și câteva decizii, la întâmplare și grămadă, fără prea multe calcule în respectarea unei eventuale rețete. De fapt nu prea știe nimeni rețeta finală. Drept care continuă să mai adaugă câte unul, cu nostalgie, vreo două ingrediente rămase de la bunica, apoi mai vine altul și aruncă în oală vreo două ingrediente aduse de prin afară că tare i-au mai plăcut… și tot așa.

Aruncă deci fiecare, cât să continue să fiarbă și să scoată câteva arome pentru eventualii cârcotași care sunt curioși de cum mai stă treaba. Nimeni nu e curios să o guste, să o dreagă, să o finalizeze. Noi, ăștia, profesorii flămânzi, ne facem treaba mai departe, fiecare cum știm mai bine, după rețete proprii, fără a socoti ce se fierbe acolo, decât atunci când oala mai dă în clocot.

Domnul Ciolacu, președinte de partid, a aruncat zilele trecute și el ceva în oală, cât să o facă să bolborosească mai tare… E drept că ingredientul frumos împachetat, adăugat de dumnealui, pare foarte potrivit când vine vorba de ciorba învățământului preuniversitar. Doar că potrivit e doar ce scrie pe ambalaj și nicidecum conținutul. Căci performanța profesorilor dă bine în criterii doar când vine vorba de a o descrie pe o foaie de hârtie și mult mai greu când vine vorba de sala de clasă.

Clar e nevoie de criterii de performanță în orice domeniu al existenței noastre atunci când vrei să faci clasamente, când vrei să vezi ce procent ai atins din ce ți-ai propus, când vrei să vezi ce și de ce nu funcționează, când ai stabilite foarte bine anumite direcții în care vrei să te îndrepți. Dar oare la noi există direcții clare în ceea ce privește învățământul preuniversitar? În afara discuțiilor lungi și a deciziilor luate peste noapte la micul dejun se vede ceva care să miroase măcar a viziune pe termen mediu?

Domnul Ciolacu a spus că nu se mai poate așa… ca toți profesorii să ia sporuri… “la paușal”… Nu știu în câte școli a fost dumnealui în ultima vreme, din acelea de la țară, în care profesorul bate la ușa părintelui ca să-l roage să-l lase la școală pe cel mic sau din acelea din buricul târgului, în care toți elevii au medii de la 8 în sus, ca să iasă bine școala în clasamentul final… al performanței.

Se vede că-și caută și dumnealui treabă pe lângă oala cu pricina, să nu zică nimeni că nu și-a dat cu părerea. Căci toți ne pricepem la toate, mai ales când nimeni nu-și asumă responsabilitatea.

prof. Maria Adriana Nichitean

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/06/15/dde-fuga-de-acasa-la-scoala/

comments

comments