full screen background image

Medicina din Modova, performanțe și neîmpliniri

Serviciile medicale reprezintă una dintre principalele probleme percepute de români în viața de zi cu zi. Alături de marile succese ale medicinei secolului XXI coexistă lipsuri flagrante, care afectează nu numai sănătatea pacienților, ci îngreunează și activitatea cadrelor medicale. Reporterii VIVA FM din județele Iași, Suceava și Botoșani detaliază o parte a acestor realități.

Aparatură performantă și testări gratuite la Spitalul Județean Suceava

Testarea gratuită pentru hepatita tip C se poate realiza în ambulatoriul secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, datorită unui parteneriat cu Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. Datorită aparaturii moderne din dotare (sprijinul financiar al Consiliului Județean fiind permanent), rezultatele analizelor sunt rapide, în caz pozitiv persoanei urmând să i se administreze tratamentul aferent.

Șefa Secției Infecțioase Suceava, Monica Terteliu, reamintește că virusul C se transmite, în general, prin sânge, fiind favorizat de imunitatea scăzută a organismului.

Referindu-se la același subiect, Dorin Achiței, șeful secției Gastroenterologie a Spitalului Județean Suceava, a precizat că tratamentul este gratuit și lipsit de reacții adverse.

Lipsuri majore la spitalele mici

Dar nu toate spitalele din județul Suceava au noroc de asemenea proiecte și dotări. Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sasca Mică- comuna Cornu Luncii se confruntă cu mari probleme de gestionare a persoanelor internate. Un control al Consiliului de Monitorizare a scos la iveală, anul trecut, condiții necorespunzătoare de cazare, tratament și masă pentru cele 300 de persoane internate.

Directorul Luminița Fron declara atunci că a făcut numeroase solicitări la nivel județean și național pentru alocarea de fonduri necesare persoanelor cu dizabilități, dar răspunsurile s-au lăsat așteptate.

Botoșani – Investiții pentru sănătatea populației

Una dintre cele mai importante și necesare investiții în sistemul sanitar botoșănean a primit undă verde de la Guvernul României și va fi realizată în anii care urmează.

Este vorba despre Ministerul Dezvoltării va finanța cu 64 milioane de lei finanțarea construcția Ambulatoriului de specialitate și spitalizare de zi al Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani.

 

Noul ambulatoriu va fi construit pe o suprafață de o mie de metri pătrați, va avea un regim de înălțime Demisol, parter si 3 etaje, va avea 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament necesare acestora, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării. Sectorul de spitalizare de zi are o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve. În perioada următoare, se vor demara procedurile de achiziție publică în vederea contractării lucrărilor de execuție.

Un alt proiect pentru care Consiliul Județean Botoșani a aprobat indicatorii tehnico-economici și partea de contribuție este cel de modernizare și extindere a Secției de Oncologie.

Investiția, de peste 6,6 milioane de euro, presupune extinderea pe verticală cu încă un etaj a corpului de clădire existent, lucrări de reabilitare, recompartimentarea etajului I, iar secția va fi conformată la noua legislație în vigoare.

De asemenea, a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un proiect care vizează reabilitarea energetică a clădirii în care funcționează Secția de Obstetrică și Ginecologie. Acesta are o valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul și cheltuielile neeligibile și prevede inclusiv 4 stații de încărcare a mașinilor electrice, în valoare de 100.000 de euro.

Autoritățile vor să acceseze fonduri europene și pentru modernizarea altor două corpuri de clădire care deservesc sistemul sanitar botoșănean: Secția de Psihiatrie cronici din Parcul Tineretului și corpul de clădire în care funcționează acum Blocul alimentar, bucătăria și Spălătoria Spitalului. Valoarea proiectelor însumează 1 milion de euro.

Aceste proiecte vor contribui nu doar la îmbunătățirea funcționării spitalului, dar și la un grad de satisfacție mai mare a pacienților care vor beneficia de condiții mai bune și de servicii medicale de calitate.

Robotica în slujba medicinei

Evoluţia medicinei a dus la tratamente revoluţionare. În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Parkinson, multă vreme s-a crezut că nu există tratament care poate duce la dispariţia bolii în întregime, medicaţia în scop paliativ fiind varianta principală de tratament. Acum, specialiştii vorbesc de o intervenţie revoluţionară, care face ca boala să dispară imediat: Stimulare Cerebrală Profundă.

Medicul Lucian Eva, Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, povesteşte că a avut ocazia să vadă, în urmă cu câţiva ani, astfel de intervenţii în clinici din străinătate. „Dacă înainte de implantarea acestor electrozi, pacientul nu putea duce un pahar cu apă la gură, după intervenţie, pacientul putea face acest gest simplu, dar atât de important“.

Estimativ, costurile se ridică la 30.000 de euro pentru un pacient, acestea însumând electrozii, bateriile şi alte consumabile. Costurile ar urma însă să fie suportate de spital, prin intermediul unui program naţional.

Este adevărat, statul român suportă un număr limitat de intervenţii chirurgicale, dar să nu uităm că, în afară de acest tratament, care este cumva ultima soluţie în cazul acestor pacienţi, există tratament medicamentos. Acesta din urmă costă mai mult decât această intervenţie chirurgicală. Gândiţi-vă că el trebuie să ia medicaţia în fiecare zi. Şi, la un pacient tânăr, de 40-50 de ani, costurile sunt mult mai mari decât a implanta aceşti electrozi“, explică managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Operaţii fără bisturiu

Aparatura ultramodernă schimbă radical modul de percepţie şi de tratament în mediul medical. De exemplu, capitala Moldovei se poate mândri cu cel mai performant laborator din domeniul neurochirurgiei – laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Prin achiziţionarea acestui aparat, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“, cunoscut ca Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, a devenit singura unitate medicală din România care va deţine cel mai recent model de Gamma Knife.

Este o formă de radiochirurgie care permite razelor extrem de concentrate de radiaţii să fie conduse direct la leziune, fără să afecteze ţesutul sănătos. În cazul tumorilor cerebrale, Gamma Knife elimină necesitatea operaţiei tradiţionale. Astfel, se pot efectua operaţii fără bisturiu. Mai mult decât atât, intervenţia nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezintă complicaţii şi se face fără anestezie generală, iar pacienţii se pot întoarce la activităţile cotidiene imediat după procedură.

În context, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași a povestit la Radio Reporter cu Alina Batcu cum arată clinicile din Olanda unde se efectuează astfel de intervenții. Medicul Lucian Eva ne descrie imagini parcă rupte dintr-un film cu final fericit:

Vă recomandăm să citiți și:

Când va avea Moldova autostradă?

Servicii medicale la domiciliu, vis și realitate

comments

comments