full screen background image

Doza de educaţie: Fruntea sus, dragilor!

DDE (Doza de educaţie) – Astăzi voi fi scurtă în cele ce le voi spune. Pentru că am emoții. Pentru toți elevii de clasă a VIII-a. Și pentru cel de zece, și pentru cel care a promovat din mila profesorului, și pentru cel pe care-l duce mintea dar nu muncește prea mult, și pentru cel care nu e sclipitor, dar muncește cu ambiție.

Pentru toți am emoții cât încap în toată inima mea. Și n-am emoții petru ce vor face mai departe, la ce liceu se vor duce, pentru că am zis-o de mai multe ori: dacă e loc sub soare pentru fiecare copil, atunci va fi loc în liceu pentru fiecare absolvent. Mai ales pentru faptul că există licee pentru care este suficient doar să te prezinți la admitere ca să poți fi admis…

Revenim la emoții… De fapt emoțiile mele sunt pentru emoțiile lor. Pentru că absolvenții de anul acesta sunt o generație căreia nu i-a fost prea simplu să învețe în online… Au început anul în sălile de clasă, apoi doi ani mai mult acasă, apoi încă un an în sălile de clasă. Și dacă până la urmă au reușit mulți să recupereze din cunoștințele academice de verificat la examen, nu prea știu cum stau cu gestionarea emoțiilor.

Am emoții pentru cei despre care știu că știu multe și știu bine, dar care nu prea știu ce să facă atunci când vine vorba de emoțiile lor… Nu-i așa că în astfel de momente parcă ne-am dori să se facă în școală mai apăsat orele de dezvoltare personală, să se vorbească mai des și mai bine desore emoții la orele de dirigenție sau de consiliere?! Pentru ca cei care trec prin examene zilele acestea să le poată gestiona mai bine.

Așa că am emoții… pentru emoțiile lor. Și mai am emoții pentru emoțiile părinților care au emoții pentru emoțiile copiilor… O mare de emoții!

Ce bine ar fi însă dacă ne-am gândi și pe parcursul anului școlar la emoțiile de final și am face mai mult și mai organizat pentru ele!

Drept care am emoții, dar țin fruntea sus, așa cum le doresc și celor de clasa a VIII-a când vor ieși din examen: Fruntea sus, dragilor!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/06/13/doza-de-educatie-noroc-cu-anii/

 

 

comments

comments