full screen background image

Centenarul Încoronării, un nou eveniment educativ

Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, anunță un nou eveniment la Iași, în cadrul proiectului educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

            Miercuri, 8 iunie 2022, începând cu ora 10.00, Palatul Copiilor din Iași este gazda episodului cu numărul 10 al Caravanei Centenarul Încoronării, la care sunt așteptați elevi și profesori ieșeni.

În calitate de invitat special, conf. univ. dr. Ionuţ Nistor (Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) va avea prilejul să reamintească publicului momente importante din istoria regalității în Iași și în România. Evenimentul este realizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași.

În cadrul întâlnirii, poate fi vizitată expoziția de fotografie realizată de istoricul Nicolae Pepene, 1992. Anul Încoronării, care prezintă momente-cheie din viața Familiei Regale. Spectatorii vor primi o lecție de istorie prin intermediul cinematografiei, odată cu difuzarea unor episoade din 5 minute de istorie, realizate de istoricul Adrian Cioroianu și prin filmul documentar Ora Regelui – Inima Reginei, semnat de Camelia Csiki.

Palatul Copiilor din Iași are sediul în fosta Casă Cantacuzino-Pașcanu, unde au locuit, timp de doi ani, Regina Maria şi copii în timpul Primul Război Mondial, după refugierea la Iaşi. În prezent, este unul dintre palatele cu renume din fosta capitală a Moldovei.

„Iată că reușim, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, să organizăm un nou eveniment în orașul în care această caravană a fost lansată. Este o nouă oportunitate să marcăm momentele din trecutul nostru și vizitele Familiei Regale la Iași, mai ales într-un loc în care Regina Maria și-a găsit refugiul. Este, pe de altă parte, o ocazie și pentru elevi și toți cei dornici să descopere istoria prin film și să simtă emoția întâmplărilor care au format societatea de astăzi”, a declarat Andrei Giurgia, manager de proiect.

Caravana cinematografică Centenarul Încoronării a ajuns deja în nouă localități din țară: Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți, Suceava, Carei, Sighetu Marmației, Jibou și Oradea.

Proiectul marchează Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și istoriei. Scopul caravanei este acela de a stimula comunitatea în vederea consumului de produse culturale și de a intensifica dialogul intercultural, cu precădere pe tema Regalității.

Ambasadorii proiectului sunt: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Facebook: Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Site: incoronare.artis-romania.ro/

Vă recomandăm să citiți și:

Ultimele opriri ale Centenarului Încoronării

Centenarul Încoronării, pe urmele Familiei Regale

comments

comments