full screen background image

A treia „Casă departe de casă”, la Iași

Toate poveştile frumoase se termină cu zicala „şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa. Cu final fericit”. Ei bine, unele poveşti nu au final pentru că se termină cu „va continua”. Continuă şi proiectele care dau viaţă, la propriu şi la figurat, celor care au nevoie de ajutor.
Cei de la Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald pun cărămidă peste cărămidă pentru a construi case pentru părinţii copiilor internaţi în spitalele pediatrice din întreaga ţară.
De curând au deschis a treia „Casă departe de casă”. La Iaşi, în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Maria” din Iaşi, cel mai mare spital de pediatrie din regiune, unde peste 50.000 de copii sunt trataţi anual. Inaugurarea a avut loc joi, 26 mai, în prezenţa reprezentanţilor fundaţiei, conducerii unităţii medicale şi autorităţilor locale.
Pot fi găzduiţi şi copii, dar de cele mai multe ori aceştia sunt fie la terapie intensivă, fie urmează tratamente şi sunt spitalizaţi.
 „Casa se adresează părinţilor cu copii internaţi în spital pe perioade lungi şi care nu sunt din municipiul Iaşi, dar au nevoie să stea şi luni de zile alături de copii lor. Copilul nu trebuie să stea tot timpul internat în spital, dar trebuie să fie în apropiere de doctori, iar atunci poate să stea cu unul dintre părinţi în camerele acestei case. Fiecare cameră are baie proprie, părinţii beneficiază de masă şi şedere gratuită”, spune Amalia Năstase, preşedintele Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald.
Potrivit acesteia şi a statisticilor fundaţiei, sunt mulţi aparţinători care nu-şi permit să stea în Iaşi pentru a fi aproape de copiii lor internaţi în spital. „Cunosc cazuri de părinţi care dormeau în maşină, iar noi vrem ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a adăugat Amalia Năstase.

Adresabilitate ridicată, soluţii puţine

Cazarea aparţinătorilor a fost dintotdeauna o problemă pentru sistemul medical. Saloanele spitalelor de pediatrie nu sunt prevăzute cu spaţii şi pentru părinţi, aceştia fiind nevoiţi să găsească soluţii alternative pentru a putea fi alături de cei mici.
„Avem şi o adresabilitate mare pentru internări de zi. Noi suntem centru pentru toată regiunea Moldovei, pe patologia oncologică pediatrică. Ne dorim să avem o incidenţă cât mai mică, dar din nefericire, în ultimii ani constatăm o incidenţă mare în jurul vârstei pediatrice”, a declarat Alina Belu, manager Spitalul pentru Copii „Sf.Maria” din Iaşi.
Cu 19 camere, bucătărie, dar şi spaţii comune, a treia Casă Ronald McDonald va găzdui peste 1.000 de părinţi în fiecare an de activitate, sprijinind părinţii cu posibilităţi financiare reduse.

Poveşti scrise într-un proiect pentru totdeauna

Potrivit specialiştilor, părinţii au, oricum, reflexul de a se da la o parte, de a se pune, în cazul cel mai generos, pe locul doi, după copiii lor. Mamele aflate în situaţia de a sta cu copilul lor în spitalele din România dorm pe o margine de pat sau la picioarele copilului, în saloane, fără să crâcnească.
„Sunt multe poveşti pe care noi le vedem scrise zi de zi de familiile copiilor care locuiesc în acest case. Casa de la Iaşi arată diferit, tocmai pentru a permite implicarea comunităţii alături de noi. Ştim cât de mult contează pentru un copil să aibă familia aproape şi să poată respira un alt aer decât cel de spital”, ne-a  spus Andreea Cioban, director executiv al Fundaţiei Ronald McDonald.
Potrivit acestora, în premieră, la Iaşi va fi pilotat un program pe educaţie.  Expertiza arată că aceşti copii, internaţi luni şi ani întregi în spitale, pierd şcoala. Există un decalaj greu de recuperat.
La ziua inaugurării, a treia Casă Ronald McDonald palpita de emoţie. Era vie, ca o casă departe de casă. Este un proiect pentru totdeauna, mai ales că el continuă şi după ieşirea beneficiarilor pe uşa casei. Reprezentanţii fundaţiei ţin legătura cu familiile copiilor internaţi în spitale şi, cu sprijinul comunităţilor, reuşesc să le vină în ajutor şi cu altfel de servicii.
Casa pentru Copii Ronald McDonald din Iaşi este cea de-a treia construită de Fundaţia Ronald McDonald, după casa din Bucureşti, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, şi cea din Timişoara, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”.
Alina Batcu

Vă recomandăm să citiți și:

comments

comments