full screen background image

PRI: Papa Francisc vizitează România (2019)

PRI (Pe repede înapoi) – Ultima zi a lunii mai ne aduce în atenție un eveniment petrecut recent, în anul 2019.

Atunci începea vizita de 3 zile a Papei FRANCISC în țara noastră, prilej nu numai de discuții pe teme religioase, ci și de întărire a relațiilor diplomatice cu Vaticanul.

De remarcat că aceasta era cea de-a doua vizită a unui suveran pontif în România, după cea a Papei IOAN PAUL AL II–LEA, în 1999.

În vârstă de 83 de ani la momentul vizitei, Papa FRANCISC a avut un program încărcat, cu 3 liturghii, 8 discursuri în fața autorităților politice și religioase, beatificarea unor episcopi greco-catolici martiri și o întâlnire cu comunitatea romanes.

Traseul a inclus București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, sub genericul “Să mergem împreună!”.

Suveranul pontif s-a întâlnit cu președintele KLAUS IOHANNIS, cu premierul VIORICA DĂNCILĂ și cu patriarhul Bisericii Ortodoxe DANIEL, ideea generală fiind de întărire a relațiilor, mai ales că Europa are nevoie de conviețuire pașnică între popoare și culturi.

Programul a inclus, în aceeași zi, deplasări la locul celui mai mare pelerinaj al catolicilor, la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita, precum și la Iași, unde a vizitat catedrala romano-catolică și a participat la o întâlnire cu credincioșii în fața Palatului Culturii.

La Blaj, în cadrul unei manifestări solemne, înaltul prelat a beatificat 7 episcopi greco-catolici martiri.

Dar, pe lângă acest veritabil tur de forță, mesajul Papei FRANCISC adresat politicienilor a avut două direcții: recunoașterea caracterului criminal al regimului comunist și ajutorul pe care statul trebuie să-l acorde persoanelor sărace și marginalizate.

În plus, referirea la suferințele familiilor care nu pot rămâne împreună, pentru că o parte lucrează în afara țării, a vizat direct România, țară grav afectată de emigrare.

O semnificatie politică a avut și gestul Papei FRANCISC de a merge în comunitatea de rromi, acolo unde și-a cerut iertare în numele Bisericii pentru discriminările din trecut.

Concluzionând la momentul actual, de la vizita suveranului pontif în România se împlinesc exact 3 ani, dar temele abordate atunci rămân la fel de actuale.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/30/pri-spania-devine-membru-nato-1982/

comments

comments