full screen background image

PRI: Premiera filmului “Războiul Stelelor” (1977)

PRI (Pe repede înapoi) – Amatorii de film ar putea avea astăzi motive de nostalgie.

Și asta deoarece, pe 25 mai 1977, avea loc premiera filmului “Războiul Stelelor”, în regia lui GEORGE LUCAS.

Pelicula științifico–fantastică a dat lovitura pe piață datorită viziunilor moderne asupra viitorului, decenii la rând menținându-se în topul vizionărilor.

Dar interesant este că, atunci când au citit prima oară scenariul, producătorii de la Hollywood au fost sceptici, spunând că investiția va fi un dezastru.
Evident, astăzi știm că s-au înșelat!

Evenimentele din film se desfășurau într-o galaxie fictivă, ultra–tehnicizată, plină de nave cosmice și roboți de tot felul. Efectele speciale folosite erau cele mai moderne la acea vreme, iar previziunile de atunci – gen raze laser, uși automate, aparate acționate prin telecomandă sau vedere pe timp de noapte – sunt astăzi banalități.

Spectatorii au fost atrași de personaje precum Darth Vader, Luke Skywalker, Chewbacca sau Yoda, lucru confirmat de încasări, în timp ce criticii de film au acceptat că sunt contemporani cu un adevărat fenomen social.

Și chiar așa a și fost!

“Războiul Stelelor”, cu premiera pe 25 mai 1977, a avut nu mai puțin de 14 urmări, chiar dacă nu toate s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

Iar industria de profil s-a extins, așa încât au apărut pe aceeași temă cărți, benzi desenate și jocuri video.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/24/pri-explozia-de-la-mihailesti-2004/

comments

comments