full screen background image

Doza de educaţie: Aleg vacanța!

Cu siguranță v-a ajuns la urechi vestea că un cuplu de români, dornic de relaxare în Germania alături de copilul familiei, a fost oprit pe aeroportul Allgäu, din oraşul german Memmingen. Oprit, „urechit”, amendat. De ce? Pentru că a decis să plece în vacanță în timpul anului școlar însoțit de cel mic al familiei, acesta elev fiind.

Mi-am imaginat multiplele fațete ale reacțiilor celor care au citit știrea…

Cu siguranță vreo doi dintre cei care au citit-o s-au înfoiat în haina de părinte care știe ce este mai bine pentru propriul copil. Cum adică? Decid alții ce fac eu cu copilul meu? Mă obligă cineva să-l duc la școală dacă eu vreau să-l duc în vacanță?… Eu l-am făcut, eu îl duc în vacanță… când vreau și când pot…
Teoretic, da… Doar că treaba asta cu a fi părinte, pe lângă multe responsabilități, drepturi, griji și bucurii, vine la pachet și cu ceva prevederi de respectat, din punct de vedere legal. Una dintre ele este legată de dreptul la educație.

Iar Legea Națională a Educației stipulează că „Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 si 5.000 de lei sau munca echivalentă în folosul comunității”.

Cred însă că cei mai mulți s-au amuzat de știre și s-au gândit la cât de ghinionist a fost cuplul dornic de vacanță, iar câțiva au rememorat rapid toate plecările alături de copii, în timpul anului școlar, în care i-a ferit Cel de Sus de ghinion. Pentru că la noi cam așa este… fericiți cei care nu au ghinionul de a fi prinși încălcând legea…

Pe de altă parte mulți cred s-au întrebat… care lege? Există o astfel de prevedere care să interzică absenteismul elevilor cu binecuvântarea părinților?… Serios?!? Noroc de nemți că ne-au zis, pentru că altcineva nu ne-a atras atenția…. Și știți vorba aceea… nu mă simt vinovat pentru că eram neștiutor…
Și mai rămâne o fațetă a problemei… Nemții ăștia chiar n-au auzit de învățarea non-formală, de învățarea pe tot parcursul vieții, în toate colțurile lumii… Păi copilul învață și când călătorește, și când se bălăcește, și când admiră peisaje… Chiar învață!

Una peste alta, dacă părinții aleg să-și petreacă vacanța alături de cel mic în timpul anului școlar, nu e gaură în cer și cred că nici în buget nu va fi, amenda rămânând doar pe hârtie… Ar putea însă ca dincolo de relaxare, să-i transmită celui mic, care și-a lăsat colegii în bănci, mesajul că părinții prețuiesc mai mult propriile concedii decât munca profesorului, că regulile se pot negocia, că e mult mai important binele personal… și că mami și tati sunt super-eroi care pot face minunea de a dispărea școala când își doresc.

Alegeri… nu doar pentru părinți… ci și pentru profesori și cei care nu lasă legile doar pe hârtie.

prof. Maria Adriana Nichitean

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/23/fara-frica-despre-frica/

comments

comments