full screen background image

PRI: Primele alegeri libere în România (1990)

PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 20 mai va rămâne în istoria națională recentă în strânsă legătură cu primele alegeri libere de după cel de-al doilea război mondial.

În anul 1990, la 5 luni de la căderea regimului comunist, se desfășura scrutinul la care ION ILIESCU era ales președinte.

În ceea ce privește Parlamentul, majoritatea locurilor au fost ocupate de membrii partidului său – Frontul Salvării Naționale, care de fapt luase puterea imediat după dărâmarea lui NICOLAE CEAUȘESCU.

Locurile următoare au fost ocupate de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Național Liberal și Mișcarea Ecologistă din România.

Alegătorii acelor vremuri au fost, în mod sigur, bulversați de numărul partidelor răsărite ca ciupercile după ploaie – nu mai puțin de 73 au fost înscrise pe buletinele de vot.

În ceea ce privește alegerea președintelui, ION ILIESCU s-a impus lejer, cu 85%, în fața lui RADU CÂMPEANU și a lui ION RAȚIU.

Privind acum lucrurile cu detașarea dată de trecerea timpului, putem spune că victoria de pe 20 mai 1990 a fost normală pentru conjunctura de atunci.
ILIESCU și FSN aveau de partea lor atât pârghiile politice, administrative, economice și militare, cât și entuziasmul popular generat de căderea regimului comunist, în timp ce contracandidații erau priviți dacă nu cu dușmănie, măcar cu indiferență.

Dar istoria are întotdeauna și un revers: rezultatele alegerilor aveau să marcheze pentru ani buni dezvoltarea internă și parcursul european al României.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/19/pri-harry-se-casatoreste-cu-meghan-markle-2018/

comments

comments