full screen background image

Mușcătura de căpușă. Prevenire și tratare

De la debutul sezonului cald, peste 35  de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași după ce au fost mușcate de căpușe.

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoase pentru copii și adulți, pentru că prin intermediul înțepăturii se pot transmite numeroase boli, conform medicilor.

Ce pași trebuie urmați dacă vom fi mușcați de o căpușă ne spune medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

„Nu intrăm în panică și ne apropiem de cea mai apropiată unitate sanitară. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să reținem următoarele aspecte: numai o anumită parte din oamenii care sunt mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu borrelia și dezvoltă boala Lyme, pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare de spirochete. E foarte importantă să îndepărtați căpușa cât mai repede posibil (…) Pentru îndepărtarea căpușelor este total contraindicat folosirea metodelor folclorice – precum aplicarea de căldură, ceară, acetonă, ulei ș.a. De asemenea, orice agresiune asupra căpușei o poate determina să-și deverse conținutul stomacal în organismul nostru și totodată, potențiale virusuri și bacterii, ceea ce trebuie evitate cu orice preț”, a punctat medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Potrivit medicului, putem îndepărta căpușa cu o pensetă. „Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape de piele posibil. Scopul este să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat (…) Dintr-o singură mișcare tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem sau să răsucim căpușa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpușii. După ce am eliminat-o, ne spălăm pe mâini”, a mai completat acesta.

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași:

Vă recomandăm să citiți și:

Continuă acțiunile de dezinsecție, larvicidare și tratamente împotriva căpușelor în Iași

Acțiuni de dezinsecție împotriva căpușelor la Iași, pe tot parcursul lunii august

comments

comments