full screen background image

DDE: Mai devreme sau mai târziu

DDE (Doza de educaţie) – Există în diferitele scrieri de specialitate legate de managementul timpului, diferite metode de planificare eficientă a celor ce sunt de făcut. Una dintre ele este și Matricea Eisenhower, în care problemele de rezolvat sunt așezate în 4 cadrane în funcție de cât de urgente și importante sunt. Un soi de schema a prioritizării lucrurilor, astfel încât să le poți face pe toate ce sunt de făcut, la timpul lor, în funcție de specific.

Am făcut un exercițiu de imaginație și mi-am dat seama că la noi mai toate cele pe care ți le dă șeful să le faci „trebuie terminate…ieri”. Particularizând la sistemul nostru de învățământ, atunci când directorul de școală îți dă treburi de făcut, toate se încadrează în același cadran „Urgent și important”. Iar dacă ești profesor conștiincios, în marea majoritate a situațiilor te dai peste cap și faci treburile astea catalogate ca fiind importante de către alții, cum altfel decât „urgent”. N-ai altă opțiune…

În schimb dacă lucrezi la minister, termenele limită devin opționale. Și nu mă refer aici doar la Ministerul Educației…

Ultimul termen urgent, devenit optional, a fost cel cu publicarea cifrelor de școlarizare pentru anul 2022-2023. Deși cifrele trebuiau făcute publice până pe 9 mai, abia după alte patru zile s-a urnit căruța. Drept care nici inspectoratele nu au publicat la timp cifrele, nici școlile nu au publicat la timp cifrele, nici părinții ai căror copii vor participa la admiterea în învățământul licel, nu au avut informațiile legate de aceleași cifre din vreme. Un lanț al slăbiciunilor în care nimeni nu câștigă nici timp, nici experiență.

Și asta e doar o mostră despre cât de bine se mișcă unii, față de alții, atunci când treburile sunt urgente și importante doar pentru cei care nu sunt șefi.

Chestiunea aceasta cu punctualitatea dovedită în respectarea termenelor e una care ține tot de educație. Iar atunci când modelul de practică îți este oferit chiar de „șefii” tăi, nu-ți rămâne decât să-l preiei și să te așezi și tu în alt cadran al managerierii timpului, relaxat, cu gândul că toate se fac mai târziu, dacă nu se pot face mai devreme.

Una peste alta, cu o întârziere considerabilă, viitorii liceeni vor putea consulta pe site-urile inspectoratelor școlare și apoi al școlilor, planul de școlarizare în învățământul liceal. Nu mă întrebați data exactă… mai devreme…sau mai târziu.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/10/doza-de-educatie-stam-bine-la-bifatul-in-calendar/

 

 

comments

comments