full screen background image
Simpozion

Simpozion Internațional în comuna Tudora pentru doi fii ai satului

Simpozion de înaltă ținută în comuna Tudora! Două mari personalități locale care au făcut cinste nu doar comunei, dar și țării, au fost omagiate, sâmbătă, 14 mai 2022, de comunitatea locală și personalități din țară și din Republica Moldova care au avut legături strânse cu acestea.

Omagiu unui dascăl adevărat:  Prof.univ.dr.dr.H.C Constantin Vasilică

A fost și rămâne un reper pentru învățământul superior agronomic românesc pe care l-a slujit, cu dăruire, timp de peste 6 decenii, personalitate de prim rang a vieții academice și agronomice românești.  Neobosit dascăl și cercetător cu largă recunoaștere internațională în domeniul pe care l-a slujit toată viața, fitotehnia, Constantin Vasilică a realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice și a fost onorat cu zeci de premii și titluri de înaltă valoare.

Și-a consolidat cunoștințele urmând stagii de specializări și documentări în Paris, Praga și Leipzig și a fost membru în Societăți Științifice și Culturale din țară și din străinătate. Între altele, în anul 1995, a primit Medalia Gisevius conferita de Universitatea ”Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei, iar pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

O viață trăită pentru școală, știință și semeni

A fost un dascăl adevărat, aşa cum şi-a propus la debutul în carieră, a cărui crez poate fi definit foarte simplu “o viaţă trăită pentru şcoală, ştiinţă şi semeni”. Fiu de țărani răzeși, profesorul i-a încurajat mai ales pe studenții de la țară. Și pe cei săraci. Și atunci când a fost la catedră, dar și după moartea sa.

A lăsat un testament prin care, în fiecare an, un student de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, cel care are cele mai bune rezultate, să primească o bursă de 1.000 de euro din moștenirea pe care el a lăsat-o instituției. Scopul este acela de a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.

Cetățean de onoare al comunei natale

Despre parcursul profesional al dascălului născut în comuna Tudora au vorbit, rând pe rând, cei care i-au fost elevi sau rude, la Simpozionul Internațional organizat, în memoria sa, de Primăria și Consiliul Local Tudora și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești” din Iași.

La manifestare au participat autorități locale, primarul Constantin Cocoreanu, prefectul Sorin Cornilă, inspectorul școlar general Ada Alexandrina Macovei,  directorul Direcției Agricole Botoșani, Cristian Delibaș, primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan , dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, dr. Anton Pîrvu, membru al familiei profesorului Constantin Vasilică.

Au fost acolo și fii ai satului, zeci de cercetători, profesori, oameni de știință și din educație, atât din țară cât și din Republica Moldova, între care și fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ASA., dar și Vasile Bumacov, ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

Primul țăran care a făcut parte din Parlamentul României

O altă personalitate complexă, născută și implicată în viața satului tudorean a fost David Ion Șerpeanu (1882 – 1963), primul țăran care a făcut parte din Parlamentul României

A fostunul dintre cei 6 deputați pe care îi avea județul Botoșani în 1918, în primul Parlament al României Mari.  David Șerpeanu a fost parlamentar între anii a 1918-1922, 1883-1963.

Despre atitudinea sa, guvernatorul  BNR, Mugur Isărescu, a amintit într-un discurs ținut în anul 2018, la Simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară “Cristian Popişteanu”:

În acest sens mi se pare plină de învățăminte atitudinea deputatului – sătean David Ioan Șerpeanu din județul Botoșani, „un brav ostaș întors cu galonul de sergent” de pe front, care a fost invitat să rostească o cuvântare în Parlament, cu ocazia discuției la mesajul tronului în 4 iunie 1918. După ce a vorbit avântat despre pământ și dreptul la vot, potrivit însemnărilor de război ale dr. Vasile Bianu, „când a vorbit despre tratatul de pace, glasul s-a domolit pe nesimțite și vorbea foarte încet; la strigătul unui deputat de a vorbi mai tare, el a răspuns: «Apoi eu vreau ca despre asta să spun mai încet și aș spune și mai încet, ca să aud numai eu, fiindcă mă doare»”…

În memoria sa, comunitatea din Tudora a ridicat un bust pe care l-a așezat lângă cel al  profesorului Constantin Vasilică, dezvelit anul trecut, în curtea Primăriei. Cele două somități încadrează imobilul donat comunității în anul 1943 de soții David și Margareta Șerpeanu, împreună cu terenul aferent și biblioteca plină de cărți.

Casa în care a funcționat, ani buni, Primăria, va fi reabilitată și transformată în muzeu.

Te Deum-ul și sfințirea bustului au fost oficiate de Pr. Protopop Petru Fercal alături de un sobor de preoți din Tudora, în prezența invitaților din județ, din țară și din Republica Moldova.

Omagierea a fost urmată de un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric “Tudoreanca” al Căminului Cultural, Ansamblul “Stejărelul” și Fanfara Tudora. Ziua s-a încheiat cu o vizită la casa părintească a prof. univ.dr.ing Constantin Vasilică.

Vă recomandăm să citiți și:

Concert extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală

Festivalul Floare Albastră a ajuns la ediția a XIII-a

comments

comments