full screen background image
spectacol

Spectacol la Cinema: IONA – premieră teatrală de licență

Spectacol în premieră la Cinematograful „Unirea” din municipiul Botoșani. Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani prezintă, în acest week-end, prima premieră în spațiul recent preluat în administrare.  „Iona” de Marin Sorescu, în montarea tinerei regizoare Bianca Gabriela Laiu, va avea premiera sâmbătă și duminică, de la ora 19.00.

Bianca Gabriela Laiu:

 

Iona a fost publicată pentru prima dată în anul 1968, în revista Luceafărul și pusă în scenă un an mai târziu, în premieră, la Teatrul Mic. Piesa de debut a scriitorului Marin Sorescu este spectacolul de licență al tinerei regizoare Bianca Gabriela Laiu, care, sub îndrumarea profesorului Gelu Badea,  a ales Botoșaniul pentru a debuta în cariera regizorală.

Gelu Badea:

Iona este o parabolă dramatică cu un singur personaj, însă distribuția spectacolului pus în scenă de Bianca Gabriela Laiu are doi actori: Alexandru Dobinciuc, în rol principal și Petruț Butuman.

Alexandru Dobinciuc

Petruț Butuman:

Pescarul IONA, inspirat după personajul biblic cu același nume, a fost înghițit de o balenă. Are timp să-și reamintească propria viață, să judece ce a făcut bine și rău și, în același timp, că mediteze asupra unui prezent nesigur.

Dedublarea personalității este un joc pe care MARIN SORESCU l-a contrapus morții, un sentiment perfect normal având în vedere situația personajului.

Cum a reușit Bianca Laiu sa aducă personajul și tema lui Sorescu în actualitate?

Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun. Spectacolul este o coproducție a teatrului Mihai Eminescu Botoșani si Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj.

Alexandru Vasilache, directorul Teatrului:

Așa cum spune directorul artistic Lucian Băleanu, deschide un nou capitol pentru instituția botoșăneană.

Lucian Băleanu

 

Pe lângă difuzarea unor producții cinematografice, aici se vor juca spectacole în formate inedite. Va fi un loc al experimentului teatral, al unor producții în care scena nu mai este cea tradițională, ci este redefinită prin necesitățile montării și viziunii regizorale. Noua sală se va reconfigura astfel într-o punte de legătură între arta cinematografică și cea teatrală, cu mijloace noi, moderne, de proiecții video, de abordări tehnice și artistice inedite.

Imaginea generală

Chiar dacă uneori expunerea narativă era afectată de exprimări greoaie și trimiteri la elemente mai puțin cunoscute marelui public, imaginea generală a fost una de originalitate care îndemna la meditație.

Pescarul înghițit de un pește uriaș evada de mai multe ori, dar de fiecare dată ajungea într-o burtă și mai mare, în fapt închisoare după închisoare.

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie precizat că piesa Iona a fost prezentată într-o perioadă de relativă deschidere ideologică a regimului comunist, reușind chiar să câștige Premiul Academiei Române pentru dramaturgie în anul 1970.

Din păcate, însă, Tezele Partidului Comunist din iulie 1971 au intensificat cenzura și au schimbat coordonatele culturale, astfel încât piesa nu a mai fost jucată până la căderea regimului.

Vă recomandăm să citiți și:

Percheziții în Botoșani și Republica Moldova

 

 

comments

comments