full screen background image

ROBOR și ratele la creditele în lei

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depășit luni, 2 mai, pragul de 5% pe an (5,01%), de la valoarea de 4,95% înregistrată vineri, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Este cel mai mare nivel înregistrat din aprilie 2013 până în prezent.

Asta va duce la creșterea ratelor celor care au luat împrumut în lei cu dobândă variabilă de la băncile din România înainte de mai 2019, spun specialiștii. Actualizarea ratelor are loc la datele stabilite în contractul pe care l-ai semnat cu banca; poate fi la 3 sau la 6 luni.

FinZoom.ro arată cum au variat indicii bancari în ultimii 10 ani:

Cum se modifică dobânzile

Potrivit specialiștilor, în cazul creditelor existente, dobânzile se modifică în funcție de tipul de indice care intră în compoziția dobânzii, ROBOR sau IRCC. De exemplu, persoanele care au luat un credit înainte de Mai 2019 au în contractele de credit indicele de referință ROBOR. Astfel, dobânda la credit este sub forma ROBOR + marja fixă a băncii.

În cazul creditelor existente, dobânzile se modifică în funcție de tipul de indice care intră în compoziția dobânzii, ROBOR sau IRCC. De exemplu, persoanele care au luat un credit înainte de Mai 2019 au în contractele de credit indicele de referință ROBOR. Astfel, dobânda la credit este sub forma ROBOR + marja fixă a băncii.

Ce este indicele ROBOR

ROBOR este abrevierea indicelui Romanian Interbank Offer Raţe şi reprezintă rată medie a dobânzii pentru creditele în lei pe care şi le acordă băncile la împrumuturile între ele, pe piaţă interbancară. Indicele este stabilit de către Bancă Naţională a României (BNR).

Instituţiile de credit se împrumută zilnic cu lichidităţi între ele, pe perioade care variază de la o zi la un an. ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicii sunt calculaţi zilnic, că medie aritmetica a ratelor de dobândă afişate de un număr de 10 bănci comerciale, selectate de către BNR potrivit unor criterii de performanţă.

Vă recomandăm să citiți și:

Nadia devine pentru prima dată campioană a Europei

BIN LADEN, ucis de forțele speciale americane

comments

comments