full screen background image

Iașul, orașul cu cei mai „fericiți” tineri

Iașul este orașul cu cei mai fericiți tineri. De asemenea, municipiul este perceput de aceiași tineri ca fiind și cel mai accesibil. Sunt două dintre concluziile studiului „Tineri după pandemie: Orașe Fericite” și analizei „Tineri Acasă”. Acestea au fost prezentate luni, 2 mai, cu ocazia Zilei Tineretului, de Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj și Banca Comercială Română, în calitate de membri ai Guvernanței Programului „Capitala Tineretului din România”.

Iașul, un loc în care tinerii se simt bine

„«Oraș magnet», potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, reședință a unuia dintre cele mai tinere județe din țară, Iașul demonstrează că este, astfel, și un loc în care tinerii se simt bine, care le conferă siguranță, care îi îndeamnă nu doar să își desăvârșească aici studiile, ci și să își construiască o carieră și o familie! Oraș tânăr, Iașul trăiește și se dezvoltă prin tinerii săi minunați! Iată de ce sprijinirea educației și a proiectelor de tineret, ca și consolidarea statutului Iași de oraș prosper, sigur și atractiv au fost și vor rămâne o prioritate pentru administrația locală și pentru mine, ca primar!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Orașe fericite”

Studiul „Orașe fericite” a fost realizat pe un eșantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, din cele șase capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași (orașul nostru fiind desemnat în anul 2019 drept Capitală Națională a Tineretului). Analiza a urmărit aspecte esențiale ale vieții tinerilor: cât de fericiți sunt, care este gradul de siguranță pe care îl resimt în orașul în care trăiesc și care sunt lucrurile care pot fi îmbunătățite.

Tinerii respondenți au punctat nivelul de fericire din orașele lor cu 5,99/10, gradul de siguranță resimțit peste medie (6,63/10), iar pentru proactivitate orașele au primit un punctaj de 6,25/10. Nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor este înregistrat în Iași, oraș care este perceput ca fiind cel mai accesibil pentru cei aflați la început de drum, din punct de vedere al costurilor și oportunităților de locuire (prețul chiriilor, posibilitățile de a achiziționa un apartament etc.).

Mai multe informații despre cele două studii pot fi aflate aici.

Analiza „Tineri acasă” poate fi citită aici.

Vă recomandăm să citiți și:

Iașul, printre destinațiile anului 2022

Noua identitate de brand a Iașului. Pro & Contra

comments

comments