full screen background image

Sărbători ale polonezilor, la Poiana Micului

Uniunea Polonezilor din România a organizat, la final de săptămână, o serie de festivități cu ocazia sărbătoririi Zilei Polonezilor din diaspora – 2 mai și a Zilei Constituției din 3 mai.

Evenimentul a inclus o liturghie la Biserica “Sf. Ioan Paul al II-lea” din Poiana Micului, urmată de un program artistic la sediul “Dom Polski” din localitate.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul GHERVAZEN LONGHER, a subliniat importanța acestor sărbători, apreciind nu numai prezența oficialităților, ci și a localnicilor, păstrători ai tradițiilor etniei.

 

 

Festivitățile de la Poiana Micului au fost onorate de capelanul polonezilor din dieceza de Iași, STANISLAV CUCHAREC, capelanul contingentului militar polonez care staționează la Craiova, LUKASZ WEGLOWSKI, prefectul ALEXANDRU MOLDOVAN, vicepreședintele Consiliului Județean, NICULAI BARBĂ, și alte oficialități locale.

Prezent la manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România la Poiana Micului, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, NICULAI BARBĂ, a declarat că administrația județeană acordă o mare atenție proiectelor comune cu etniile conlocuitoare.

El a dat exemplul Festivalului “Întâlniri Bucovinene”, care se va desfășura la sfârșitul lunii iulie la Câmpulung Moldovenesc.

În același context, BARBĂ s-a referit la o declarație făcută de președintele Ucrainei, VOLODIMIR ZELENSKI, potrivit căreia românii din Ucraina vor beneficia de aceleași drepturi ca etnicii ucraineni din România.

 

 

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la 16 martie 1990 cu denumirea Uniunea Polonezilor din România în Bucureşti „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent, este organizaţia care cuprinde 15 asociaţii locale. Sediul conducerii Uniunii se află în Casa Polonă din Suceava, construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România este, în acelaşi timp, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii poloneze.

Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina din satele jud. Suceava precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2021/09/08/zilele-culturii-polone-la-suceava-in-perioada-9-12-septembrie/

comments

comments