full screen background image

Focar de pestă porcină africană în comuna Păstrăveni

Comitetului de Combatere a Bolilor Neamț a aprobat planul de măsuri pentru intervenția în focarul de pestă porcină africană din comuna Păstrăveni, existent la exploatația Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap.

Identificarea genomului virusului a avut loc în urma analizei testelor de laborator prelevate de la efectivele de porci domestici.

Autoritățile au instituit o zonă de restricție sanitar-veterinară pe o rază de 13 kilometri în jurul focarului, zonă în care sunt incluse următoarele localități din județul Neamț : Păstrăveni, Urecheni, Războieni, Țibucani, Tupilați, Petricani și Timișești.

Din județul Iași sunt în restricție sanitar-veterinară localitățile Cristești, Moțca, Boureni, Soci, Brătești, Miroslovești, Ciohorani, Verșeni și Mitești.

Efectivele de suine existente în exploatația infectată sunt supuse uciderii, iar cadavrele rezultate vor fi neutralizate.

Se interzice mișcarea tuturor animalelor (inclusiv alte specii decât suinele) și a produselor obținute de la acestea, precum și cumpărarea ori vânzarea animalelor.

Orice persoană care intră sau care iese din exploatația aflată sub restricție sanitară veterinară trebuie să-și dezinfecteze încălțămintea.

Direcția Sanitar Veterinară Neamț va realiza activități de dezinfecție la nivelul exploatației, la nivelul întregului teritoriu al exploatației și a construcțiilor din cadrul acesteia.

Repopularea exploatației cu porci se va putea face după cel puțin 3 luni de la dezinfecția preliminară, strict cu autorizarea DSV Neamț.

 

VĂ RECOMANDĂM SĂ MAI CITIȚI

Un pod nou peste râul Secu, județul Neamț

 

comments

comments