full screen background image

Primul om care pleacă în cosmos ca turist (2001)

Cercetarea spațială a consemnat, la începutul secolului actual, o schimbare de atitudine care a deschis noi posibilități de călătorie.

Pe 28 aprilie 2001, multimilionarul american DENNIS TITO devenea primul om care pleca în cosmos ca turist.

În vârstă de 61 de ani atunci, el s-a alăturat echipajului navetei ruse Soiuz 32 și, timp de aproape 8 zile, a rămas pe orbită.

Pentru inedita călătorie, TITO a achitat suma de 20 de milioane de dolari, dar chiar el a spus că banii au meritat în totalitate, pentru că senzația pe care o ai când ești în spațiu nu se poate compara cu nimic.

Pentru ca visul să-i devină realitate, a trebuit să urmeze o serie de cursuri teoretice și practice de pregătire și a trecut examene medicale riguroase.

Totuși, demersul său a fost privit cu scepticism de Administrația Națională Aeronautică și Spațială Americană, declarațiile oficialilor fiind că spațiul cosmic trebuie cercetat de specialiști, nu de turiști.

În replică, DENNIS TITO a spus că el i-a ajutat pe cei 2 cosmonauți de la bordul navetei ruse să realizeze diverse experimente științifice, fără a intra în amănunte.

Așa cum era firesc să se întâmple, călătoria în cosmos a lui TITO a fost doar primul episod dintr-un serial care îmbină știința cu partea financiară, de atunci fiind consemnați alți 6 turiști spațiali.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/04/21/primul-roman-care-atinge-polul-nord-pe-schiuri/

comments

comments