full screen background image

Doza de educaţie: Maturitatea adolescenților

Ați aflat și voi despre inițiativa de întinerire a electoratului?

Săptămâna trecută, a fost depus în Parlament un proiect de lege care le permite adolescenților cu vârsta de 16 ani să voteze.

Nu știu cum vă sună domniilor voastre această inițiativă.

Mie nu mi-a sunat deloc bine, și asta în ciuda faptului că sunt o susținătoare a inițiativelor adolescenților, a încurajării acestora să gândească critic, să analizeze, să planifice, să gândească logic.

Inițiativa aparține Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București, iar proiectul a fost depus grație unui deputat susținător se pare al acestei idei.

Ce se arată în expunerea de motive pentru această potențială lege? Că „tinerii cu vârste între 16-18 ani sunt suficient de maturi pentru a se putea implica politic în societate”.

Dacă expunerea de motive se referea la numărul mic al celor care își exercită dreptul de vot, dacă se refereala goana după votanți, dacă făcea referire la imaturitatea de care dau dovadă mulți când aleg la întâmplare un candidat… da, aș fi înțeles. Dar să vorbești despre maturitate în decizii la 16 ani, asta mi se pare discutabil…

„Suficient de maturi”… Cine stabilește când și cum devenim suficient de maturi?

Dacă întrebi chiar și un student la Psihologie în anul I, nemaivorbind de experți în domeniu, îți va spune că se poate vorbi de maturizarea completă a creierului abia după vârsta de douăzeci și ceva de ani. Și asta pentru că o parte important a creierului, cortexul prefrontal, cam la această vârstă începe „să dea în pârg”.

E acea parte din creier implicată în activarea unor factori importanţi precum atenţia, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalităţii şi memoria pe termen scurt. Iar lucrurile acestea sunt dovedite științific…

E motivul pentru care carnetul de conducere se obține după împlinirea vârstei de 18 ani, pentru care unele substanțe sunt prohibite până la majorat. Pentru că partea creierului responsabilă de decizii este încă în plină dezvoltare.

Dar cât de simplu unii aduc argumentul maturității adolescenților, pornind de la imaturitatea prea multora dintre adulți…

prof. Maria Adriana Nichitean

comments

comments